Cannabisbier “Cannahopper” een van de blikvangers tijdens Brugs Bierfestival

Oedelemnaar Andy Dewilde (3) van de Vliegende Paard Brouwers al een 80-tal biertjes op de markt, waaronder de Cannahopper. © MVN
Redactie KW

De Oedelemse brouwer Andy Dewilde oogst succes met Cannahopper, een biertje op basis van THC-vrije cannabis. “High kan je er dus niet van worden”, knipoogt Andy. Het cannabisbier is intussen aan een opmars bezig in Europa.

Sinds zijn Préaris Quadrupel in 2011 werd uitgeroepen tot beste hobbybier van het land bracht Oedelemnaar Andy Dewilde (3) van de Vliegende Paard Brouwers al een 80-tal biertjes op de markt. Een tiental daarvan behoren tot het vaste gamma en zijn het jaar rond verkrijgbaar. Maar er zitten ook heel wat ‘speciallekes’ tussen want Andy is niet vies van experimenteren met bijzondere smaakmakers.

“High kan je er niet van worden”

Zo pakte hij al uit met bier van rode biet, knaloranje wortelbier of gerstenat op basis van katsuobushi: vlokken van gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn. Maar vorig jaar ging Andy aan de slag met cannabis. De THC-vrije variant wel te verstaan. “High kan je er dus niet van worden”, knipoogt de 43-jarige brouwer. “Het voedselagentschap controleert elke nieuwe batch op de aanwezigheid van het roesopwekkende bestanddeel.”

Het goudkleurige biertje van 6 graden werd tot ‘Cannahopper’ gedoopt. Andy ontwikkelde het in opdracht van een Roeselaars koppel, dat instaat voor de verdeling. “Ik leerde hen kennen via een gemeenschappelijke vriend”, vervolgt hij. “Zij hadden gemerkt dat bier op basis van hennep gegeerd is maar nog niet bestond in Vlaanderen. Toen ze mij vroegen op zo’n bier te creëren was ik meteen enthousiast. Uniek aan de Cannahopper is dat zowel de blaadjes, het zaad als de bloemetjes van de cannabisplant in het bier verwerkt zijn. Toch is de cannabissmaak niet overheersend. De smaak is heel subtiel. De reacties zijn alvast heel positief.”

Ook op het Brugs bierfestival

De Cannahopper werd al geschonken op het Irie Vibes Roots Festival in Kortemark en het Gents Bierfestival. Begin februari kan je het ook proeven op het Brugs bierfestival. “Ook Reggae Geel toonde al interesse”, vervolgt Andy. “Het kan ook aangekocht worden in bierspeciaalzaken en hier en daar ook bij Delhaize en Carrefour. Je vindt het ook in diverse CBD-shops in binnen- én buitenland. De Cannahopper kan je al verkrijgen in onder meer Frankrijk, Italië en Spanje.” Andy is er sterk van overtuigd dat de cannabisplant in de toekomst nog heel wat meer toepassingen zal vinden. “Wetenschappers zijn er zelfs in geslaagd om een superbatterij te ontwikkelen op basis van hennepvezels. Zelf ben ik bezig met de ontwikkeling van limonade op basis van cannabidiol of CBD, een van de vele actieve stoffen die de cannabisplant rijk is.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier