Canada Poland Museum terug open, tuinen nog gesloten: “Museum is nu nog aantrekkelijker”

Papa Gilbert en zijn dochter Alexandra van Landschoot. (foto LV)
Redactie KW

Sinds vorige week woensdag mag er opnieuw publiek naar het Canada Poland Museum van de familie Van Landschoot komen. De drie prachtige tuinen die het museum omringen, blijven voorlopig nog gesloten. Papa Gilbert en zijn dochter Alexandra hebben van de verplichte sluiting door de coronacrisis gebruik gemaakt om het museum nog aantrekkelijker en leerzamer te maken.

De familie Van Landschoot uit Heulendonk in Adegem wordt door de coronacrisis viermaal getroffen. Er mocht geen publiek meer komen naar het museum en de tuinen. Ook de dansschool van Alexandra moest haar activiteiten stopzetten. De cafetaria, die een sociale ontmoetingsplaats is geworden, ging ook dicht.

“De drie tuinen heb ik aangelegd omdat ik over de grond beschikte en een natuurliefhebber ben. Met de opbouw van het Canada Poland Museum vervul ik een belofte die ik aan mijn ondertussen overleden vader heb gedaan. Ik ben er alleen aan begonnen maar nu neemt Alexandra een belangrijk deel van de taken over. Wij zijn er trots op dat wij zowel de tuinen als het museum zonder subsidies hebben aangelegd en ze verder zonder subsidie in stand houden”, vertelt Gilbert Van Landschoot.

De familie is de afgelopen twee maanden niet bij de pakken blijven zitten. Gilbert nam vooral het onderhoud van de tuinen voor zijn rekening en Alexandra concentreerde zich op de toekomt van het museum. Wie in de toekomst het museum bezoekt, zal een verplichte route moeten volgen.

Authentieke affiches

“Toen de deuren van het museum dicht moesten, hebben wij eerst grondig gekuist. Daarna heb ik een aantal aanpassingen in het museum uitgewerkt. In ons archief zaten nog veel authentieke affiches uit de oorlogsperiode die informatie geven over zowel de oorlog als het sociaal leven in onze streek. Een belangrijk deel van deze authentieke affiches hebben nu hun vaste plaats in het museum gekregen”, vertelt Alexandra.

“Er zit nog veel materiaal in het archief dat wacht op een plaats in het museum”

“Bij al de uniformen en bij het oorlogsmateriaal dat in het museum te zien is, heb ik labels met informatie geplaatst. Het is de bedoeling om bij ieder stuk dat in het museum bijkomt, onmiddellijk een label te voorzien. Ook het inleefspel voor leerlingen van het lager onderwijs werd aangepast”, vertelde Alexandra tijdens een rondleiding.

De familie Van Landschoot heeft nog plannen met het museum. Er zit nog veel materiaal in het archief dat wacht op een plaats in het museum. Na het succes van het inleefspel voor de leerlingen van het lager onderwijs, is er nu ook een inleefspel in de maak voor de leerlingen van het secundair onderwijs.

Audiotour

“De grootste vernieuwing voor de nabije toekomst is de audiotour die momenteel wordt aangelegd. Bij verschillende uniformen en oorlogsmateriaal hangt een kastje. Wie volgend jaar op de knoppen van die kastjes duwt, krijgt op zijn smartphone informatie over het leven van de soldaat die het uniform droeg of informatie over het gebruikte oorlogsmateriaal”, legt Alexandra uit.

De familie Van Landschoot onderzoekt momenteel de mogelijkheid om ook in de tuinen een audiotour aan te leggen zodat ook daar de bezoekers meer informatie krijgen over de bloemen en planten die ze in de tuinen tegenkomen. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier