Campus Kulak neemt kinderen mee op een reis door de tijd met kinderuniversiteit

Er was een grote bedrijvigheid op Campus Kulak vandaag
Redactie KW

Het was een grote dag vandaag voor de organisatoren van de kinderuniversiteit. Het evenement bestaat maar liefst vijftien jaar en dat getal lonkte toch naar een specialleke.

De kinderuniversiteit vindt plaats op diverse locaties en kwam voor de eerste keer ook naar Brugge. Vandaag vond dit plaats in Campus Kulak met als thema ‘Reis door de tijd’. “We merken dat het telkens een succes is want in elke stad is het evenement keer op keer volzet. Vandaag ontvangen we maar liefst 240 ‘studenten’ ” vertelt Josefine-Charlotte Soen, communicatie- en eventmedewerker, ons.

Zowel voor de ouders als voor de kinderen was er heel wat voorzien. Om 10 uur werd er geopend met een college “Op theevisite bij onze voorouders” waarbij er teruggegrepen werd naar het verleden. Het college, enkel toegankelijk voor de kinderen, werd ook voor de allereerste maal live gestreamd zodat de ouders konden meevolgen. “We merken dat kinderen vorig jaar heel wat vragen stelden aan hun ouders die het college niet mochten meevolgen omdat het een kinderuniversiteit is. Door te streamen, kunnen de ouders ‘s avonds al hun vragen beantwoorden” aldus Josefine-Charlotte Soen.

Na het college konden de kinderen kiezen uit meerdere workshops waaronder “Kraak de kluis, Elke familie is thuis, Bouw nu een telescoop en kijk straks naar het universum van vroeger!, Lang zal ze leven, Stratego tegen kanker …”. Met andere woorden een zeer uitgebreid aanbod voor de nieuwsgierige aanwezigen. Tijdens de workshops, die ongeveer anderhalf uur duurden, konden de ouders een lezing volgen bij professor Dagmar Vandebosch en dr. Sofie De Smyter over “Een boek is altijd een beetje reizen”.We willen natuurlijk ook dat de ouders zich zinvol en nuttig kunnen bezighouden bij ons. Daarom bieden we tijdens de workshops interessante lezingen aan” verduidelijkt Josefine-Charlotte Soen ons.

Er worden uitdagingen en vraagstellingen voorgelegd aan de toekomstige studenten van morgen.
Er worden uitdagingen en vraagstellingen voorgelegd aan de toekomstige studenten van morgen.

Dubbel doel

Na de workshops kregen de kinderen de mogelijkheid om te genieten van echt studentenfood in de Alma. De ultieme locatie om voldoende energie op te doen zodat een namiddagje workshops geen probleem mag vormen. Die namiddagen verliepen volgens hetzelfde stramien als de ochtend al is een dergelijke organisatie niet mogelijk zonder de vele hulp van omstaanders. “Zowel professoren als doctoraatstudenten werken mee aan dit project. Ook studenten van de Kulak helpen mee om alles in goede banen te leiden. We hopen hiermee meer kinderen de kans te geven om de universiteit te kunnen volgen”, vertelt de communicatieverantwoordelijke ons. “Het maken van die colleges vergt heel veel energie van de onderzoekers want alles moet op maat van de kinderen zijn. Het is dus echt wel een uitdaging“.

Een uitdaging is het zeker want de kinderuniversiteit wordt georganiseerd met twee doelen. Enerzijds wil men kinderen op een speelse manier laten kennismaken met onderzoek en wetenschap maar anderzijds is het ook een uitdaging voor iedereen die de workshop geeft om alles om te zetten naar begrijpbare taal.

Al doende leert men en dus leert men spelenderwijs hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.
Al doende leert men en dus leert men spelenderwijs hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.

Om het vijftienjarig bestaan te vieren, mochten de medewerkers naderhand genieten van een lekker stukje taart in de vorm van 15. “Het was een verrassing voor onze medewerkers dus we hopen dat ze ervan genoten hebben” glimlacht Josefine-Charlotte Soen nog.

https://www.youtube.com/watch?v=YenqlOEJFuk

(TV/Foto’s/Video TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier