Campings en vakantieparken naar Raad van State om weer open te mogen

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Hannes Hosten

RECREAD, de federatie van campings en vakantieparken, trekt naar de Raad van State om, net als andere logiesformules, ook weer te kunnen openen.

Volgens RECREAD, de grootste sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, is er een schending van het gelijkheidsbeginsel omdat hotels, b&b’s, vakantiewoningen, airbnb-appartementen… wel open mogen, al is het in hotels en b&b’s niet toegestaan om de gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken.

“Onze ondernemers zijn absoluut niet tevreden met het uitstel van een beslissing voor onze sector tot 5 februari”, zegt Dirk Metsu van RECREAD. “Na bijna drie maanden verplichte sluiting zien de campings en vakantieparken geen enkel argument om nog langer gesloten te blijven. Wij eisen een gelijk speelveld onder dezelfde coronavoorwaarden als voor de hotels, b&b’s en de individuele vakantiewoningen en vakantieappartementen aan de kust. “Door de aanhoudende schending van het gelijkheidsbeginsel dreigen almaar meer bedrijven over de kop te gaan. Wij dienden daarom een verzoekschrift in bij de Raad van State.”

“Even veilig of zelfs veiliger dan andere logiesformules”

“Vakantiehuisjes en mobiele chalets, ze staan allemaal in openlucht en op ruime veilige afstand van elkaar. Elk geheel zelfvoorzienend, met eigen sanitair en keuken. Ze kunnen geheel volgens de veiligheidsmaatregelen enkel verhuurd worden aan gezinnen als enige sociale bubbel. Maar sinds 3 november zijn de campings en vakantieparken verplicht gesloten. Alle andere logiesformules mochten ondertussen wél openblijven.”

Volgens RECREAD kunnen de toeristische verhuureenheden op campings en vakantieparken nochtans even coronaproof – zoniet nog veiliger – opereren als andere logiessectoren. “Er gelden strikte veiligheidsprotocollen op onze terreinen die afgelopen zomer goed gewerkt hebben. Ter plaatse wordt ook toegezien op de naleving van alle veiligheidsmaatregelen”, luidt het.

“Uitzondering niet te verantwoorden”

“Wat betreft de sluiting van alle gemeenschappelijke voorzieningen kan het ministerieel besluit voorlopig ook voor ons van toepassing blijven, net zoals voor alle andere logiesvormen. Vandaag voorziet de overheid voor onze sector in een uitzondering die niet redelijkerwijze te verantwoorden valt. Wij vragen gelijke openingsvoorwaarden als de andere logiesformules”, verduidelijkt Dirk Metsu.

Volgens RECREAD zal een heropening de volksgezondheid niet extra in gevaar brengen. “Integendeel, het aanbod van de professionele recreatiesector, met heel veel ruimte, kan op een gecontroleerde, veilige manier de druk op de steden mee helpen verlichten om zo het virus te helpen bestrijden. Gelet op deze lange periode van ingrijpende maatregelen hebben de mensen er ook nood aan om er even uit te zijn en op een verantwoorde en veilige wijze van enkele dagen vakantie op een andere plaats te kunnen genieten.”