Campagne voor toegankelijker openbaar vervoer in Nieuwpoort

VFG West-Vlaanderen deelde wc-rollen uit op de zeedijk. © DV
Redactie KW

Tijdens de Week van de Mobiliteit voert de Vereniging Personen met een Handicap (VFG) in Vlaanderen campagne voor een toegankelijker openbaar vervoer. De Lijn erkent de problematiek.

Met de campagne Onze Grote Boodschap zet VFG zich in om de dagelijkse problemen van personen met een beperking in het openbaar vervoer kenbaar te maken. “Wij vragen aandacht voor een toegankelijker openbaar vervoer. Slechts een op de tien Vlaamse bus- en tramhaltes voldoet aan de normen zodat een persoon met een handicap geen hulp nodig heeft”, vertelt Lien Deblaere, West-Vlaams verantwoordelijke van VFG.

VFG lanceert de campagne tijdens de Week van de Mobiliteit in Nieuwpoort. Leden gaan er de straat op en delen wc-rollen uit waarop Cowboy Henk van Herr Seele staat. Ook de website met alle eisen is afgebeeld. “Een belangrijke eis is om de reservatieplicht af te schaffen“, vindt Lien. “Hoe kan een persoon met een handicap nu een plaats op een bus reserveren als die op een feestje is? Dan weet je toch niet hoe laat je de bus zal nemen?”

Andere eisen zijn de haltes toegankelijker maken, meer investeren in slimme oplossingen, zorgen voor visuele en auditieve halteaankondigingen, de website gebruiksvriendelijker te maken en om goed samen te werken met alle bevoegde instanties en organisaties.

“Begrijpen de vragen”

De Lijn erkent de problematiek en begrijpt de vragen. “We zagen deze eisen al eerder en werken eraan om die zo goed mogelijk in te willigen“, laat De Lijn weten. “Wat de reservatieplicht betreft blijft die voor ons belangrijk. Wie niet reserveert, loopt het risico dat hij of zij niet op de bus of tram raakt. De keuze staat vrij om niet te reserveren, maar er is maar plaats voor één rolstoel op de bus.”

Meer plaatsen maken voor rolstoelen is evenmin een optie. “Dan gaat dat ten koste van plaatsen voor andere reizigers.” Toch beweert De Lijn dat ze hun best doen en er op de lange termijn verbetering komt.

(DV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.