Campagne slaat aan: Kortrijk registreert 40 procent meer orgaandonoren op drie maanden tijd

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Redactie KW

Drie maanden geleden trapte de stad Kortrijk de sensibiliseringscampagne ‘Eén orgaandonor kan tot acht mensenlevens redden’ af. Sindsdien registreerden zich bijna 700 Kortrijkzanen waardoor de totale teller op 2.359 komt te staan. De stad blijft hameren op het belang en is van plan de 2.500ste geregistreerde Kortrijkzaan in de bloemetjes te zetten.

Elke Belg is in theorie automatisch orgaandonor. De artsen gaan echter niet zomaar over tot het wegnemen van organen, ook al komt de overledene in aanmerking. De arts gaat eerst na of de overlevende zijn wil om wel of geen donor te worden al registreerde, dan is er geen discussie mogelijk. Is dit niet gebeurd, dan krijgen de nabestaanden de vraag, in 15 procent van de gevallen wordt dit nog geweigerd. “Daarom is het belangrijk dat mensen zichzelf registreren om zo, ook na hun dood, hun eigen wil kenbaar maken. Eén orgaandonor kan tot 8 levens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel 50 mensen verbeteren (Dialysepatiënten, mensen met brandwonden,..)”, legt schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD) uit.

Passieve vraag

Elke inwoner die naar het stadhuis komt, krijgt de vraag of hij of zij zich als donor wil registreren. Dit gebeurt op een passieve manier. “We willen mensen niet lastig vallen. Via het afsprakensysteem komt in elke bevestigingsmail een opvallende banner met onze slogan en een link naar onze actie”, aldus de schepen nog. “Daar kunnen mensen alle relevante info vinden, het formulier invullen en meenemen naar het stadhuis en samen met hun afspraak alles regelen.

Wie zomaar wil binnenlopen om snel zijn donorschap te regelen, meldt zich aan met de identiteitskaart bij het onthaal. “Het document wordt via het rijksregister automatisch ingevuld, dit neemt amper 1 minuut in beslag.” Sinds kort wordt op de ledwall én op sociale media wekelijks een update gegeven van het aantal orgaandonoren in onze stad. Wie de teller sneller wil laten doorslaan, weet wat te doen. De 2.500ste Kortrijkzaan die zich registreert als orgaandonor zal in de bloemetjes worden gezet.

“Ik ben ontzettend dankbaar dat er zich al zoveel Kortrijkzanen registreerden. Nog nooit hadden we zoveel registraties op zo’n korte tijd”, zegt Arne. “Maar het blijft belangrijk om mensen te overtuigen zich te laten registreren. De perceptie leeft dat dit niet nodig is omdat iedereen automatisch donor is maar de praktijk bewijst het tegendeel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier