Cameron Vandenbroucke en Tim Merlier brachten samen lockdown door: “Vaker eens naar de frituur”

Cameron Vandenbroucke en Tim Merlier veilen hun sporttruitjes via Shirts 4 Life ten voordele van het Rode Kruis. (foto EF)
Redactie KW

Sinds het najaar van 2019 vormt Cameron Vandenbroucke een koppel met Tim Merlier, de regerende Belgisch kampioen wielrennen. Het koppel doorstond de lockdown samen in Wortegem-Petegem, de thuisbasis van Merlier. “We passeerden wel eens vaker dan normaal bij de frituur”, lacht het koppel.

Tim Merlier won op 23 februari de laatste etappe in de Tour of Antalya, waar hij met zijn ploeg Alpecin-Fenix ook het ploegenklassement won. De bloemen gingen mee naar zijn thuis in Wortegem-Petegem, waar de Belgisch kampioen sinds de winter van 2019 samenwoont met Cameron Vandenbroucke. “De bloemen waren voor Cameron, het was de eerste keer in onze relatie dat ik haar bloemen gaf. Ik had ze dan ook dubbel en dik verdiend. Ondertussen kocht ik ook nog eens een ruiker in de winkel.”

Na de zege in Turkije begon Tim aan de laatste voorbereidingen op het klassieke voorjaar. “Tot het coronavirus de kop opstak en alle koersen een voor een werden afgelast. Ook Gent-Wevelgem, een van de koersen waar ik mijn zinnen had opgezet.” De kennis over de bergzone van de klassieker is vrij beperkt voor Tim. Cameron stelde hem dan ook voor om de smalle wegen te verkennen met haar neef Franklin Six, het petekind van Frank. “Ikzelf zal passen voor het fietsen”, aldus Cameron. “Toch zeker dit jaar en wellicht ook de komende jaren. Deze winter nam ik deel aan de ploegstage met de dames van Lotto Soudal in Calpe. Ik vloog even terug naar ons land en startte hier een fietstochtje met pappie (Jean-Jacques, de vader van Frank, red.) en Tim. Mijn fiets stond nog in Calpe, zodat ik aan de rit begon op een andere fiets. Die was ik helemaal niet gewoon en er lagen ook te smalle banden op. Je raadt het al: na 500 meter ging ik onderuit. Het plezier was meteen over.”

Keukenprinses

Cameron legt zich nu toe op de opdrachten van marketingbureau Majestik uit Ieper en werkt zich op tot een goede huis- en koersvrouw. Tim is alvast te spreken over de maaltijden die Cameron voor hem serveert. “Het is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens mooi gepresenteerd. Wanneer ik een foto doorstuur naar de vrienden, dan krijg ik jaloerse smileys terug. Nee, mij hoor je zeker niet klagen.”

Cameron is op dat vlak een selfmadewoman. “Tot voorheen kon ik alleen een eitje bakken en wat spaghetti koken. Mammie (Chantal, de moeder van Frank, red.) hield dan wel een restaurant op de markt van Ploegsteert, zelf heb ik daar nooit in de keuken gestaan.”

“Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens mooi gepresenteerd” – Tim Merlier over de kookkunsten van Cameron

Haar jeugdjaren draaiden rond atletiek. Tot een vervelende blessure roet in het eten gooide. Maar Cameron is het lopen niet verleerd. “Ik blik terug op een mooie prestatie in de Memorial van Ploegsteert. Laat ons hopen dat we die ook op 11 november kunnen organiseren. Met normaal 5.000 lopers aan de start is dat op dit moment nog niet uitgemaakt.”

Beiden kwamen de lockdown door met sporten. “Samen gingen we ook wandelen en passeerden we wel eens vaker dan normaal aan het frietkot. We zitten nog op een aantal maanden voor de start van het seizoen en dan mag het nog.” Tim heeft alvast zijn zinnen gezet op de voorjaarsklassiekers die nu in het najaar gereden worden: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem. “Ik fietste al één keer tot bij de grootouders van Cameron, maar dat was het.”

Taal van de liefde

De taal in de relatie vormt zeker geen probleem. “Had ik geweten dat ik mijn talen zo hard nodig zou hebben, dan had ik wat beter mijn best gedaan tijdens de lessen Frans aan het VTI Waregem. Daar volgde ik een opleiding lasconstructies. Toen had ik er eerlijk gezegd genoeg van. Ondertussen laste ik het onderstel voor de tuintafel en na mijn wielerloopbaan zie ik me wel in de metaalindustrie terechtkomen”, zegt Merlier. Cameron praat goed Nederlands. “Zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs, dat ik volgde in Moeskroen, kreeg ik voldoende Nederlandse lessen.”

Knap van beiden is ook hun inzet voor het goede doel. Met Shirts4Life (zie kader) veilen ze sporttruitjes voor het Rode Kruis. Cameron is fier dat haar truitje op dit moment het hoogste bod heeft. Het truitje van Tim heeft het tweede hoogste bod. “En dat mag zo blijven”, lacht Cameron. (MDN)