Camera’s schrikken af: slechts 1 GAS-boete dit jaar

De camera's kunnen niet overal sluikstorters betrappen. Dat is technisch niet mogelijk. © BELGA
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Amper 1 GAS-boete werd er dit jaar tot op heden uitgeschreven in Heuvelland. “We merken dat de camera’s die we aankochten de vuilmakers afschrikken”, zegt schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

Deze camera’s werden het afgelopen jaar opgesteld bij glasbollen en aan de kerkhoven. “Het zijn traditioneel plaatsen waar we heel wat zwerfvuil aantreffen. En door de camera ligt op deze plaatsen nu duidelijk minder zwerfvuil.” Niet alle plaatsen in Heuvelland worden via de camera’s in het oog gehouden. In grachten bijvoorbeeld waar heel wat blikjes aangetroffen worden staan geen camera’s. “Dit zijn technisch gezien dan ook moeilijke plaatsen om een camera te plaatsen. Er rijden heel wat wagens voorbij en de snelheid en de frequentie zorgen voor tal van beelden die niet bruikbaar zijn.”

De schepen geeft toe dat het daar soms dweilen met de kraan open is. “Onze gemeente kent een mooie traditie van een gezamenlijke zwerfvuilactie en de jongste jaren zijn heel wat vaste Mooimakers aan de slag”, zegt de schepen. Net die Mooimakers zijn nu ontgoocheld dat de GAS-boetes uitblijven. In het verleden werden de GAS-boetes uitgeschreven door de politie maar daar komt nu verandering. In Heuvelland voltooiden 2 ambtenaren recent hun opleiding waardoor ze nu gemachtigd zijn om dergelijke boetes uit te delen.

Ook N-VA Heuvelland heeft weinig begrip. “Begin dit jaar heeft onze fractie mee het retributiereglement op sluikstorten goedgekeurd. Er werden toen boetes van 250 tot 600 euro en eventueel opruimkosten afgesproken. Ook zouden die GAS-boetes efficiënter en sneller afgedwongen kunnen worden. Maar daar is nu niets van aan”, reageert Ivo Fonteyne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.