Camera houdt ook Vlasparkbarbecue in het oog, vrijdag ligt eerste lekkers op de rooster

Op deze stevige constructie zal de Kuurnenaar binnenkort kunnen barbecueën. © gf
Olaf Verhaeghe

De gemeenteraad van Kuurne heeft donderdag het reglement voor de openbare barbecue in het Vlaspark goedgekeurd. Die barbecue zal de komende zomer vrij te gebruiken zijn, mits het naleven van een aantal regels.

Alle gemeenteraadsleden gingen donderdagavond akkoord met het reglement voor de openbare barbecue in het Vlaspark. Die werd eerder al geïnstalleerd maar is nog niet helemaal gebruiksklaar. Vrijdagavond komt de KSA wel langs om de eerste vleesjes te grillen. Ook op het Vlasparkfeest van komende Hemelvaartsdonderdag moet de barbecue dienst doen.

“Zoals geweten komt er, in de nasleep van het vandalisme in het Vlaspark vorig jaar, een camera die toezicht houdt en live in verbinding staat met de dispatching van de politiezone Vlas in Kortrijk”, vertelt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Die camera moet nog voor de zomer worden geïnstalleerd ter hoogte van het recyclagepark en houdt ook de nieuwe openbare barbecue in het oog.”

Feestje in Groene Long

CD&V-fractieleider Jean-Paul Algoet behandelde in het licht van de openbare barbecue een recent zwerfvuilprobleem in de Groene Long. “Onbekenden hielden er onlangs een feestje maar vergaten hun afval mee te nemen”, zei hij. “De banken werden verplaatst op de Teletubbieberg, de vleesresten blijven liggen en ook de assen van de kolen lieten ze gewoon achter. Dat is volgens mij niet de bedoeling van de Groene Long. Daarom zou ik willen vragen om het toezicht er wat te verscherpen.”

“Klopt”, beaamde burgemeester Benoit. “Terwijl het Vlaspark meer gericht is op recreatie, richt de Groene Long zich duidelijk op natuur. Onze diensten hebben het boeltje er opgeruimd. De vandalen riskeren nog een GAS-boete en een eventuele schadevergoeding. Het is duidelijk dat barbecueën daar niet de bedoeling is.”

Winterbarbecues

Bij de behandeling van het reglement vroeg Fanny Decock, fractieleider van Open VLD, een toevoeging. “Er staat een zinnetje te weinig dat aangeeft dat bij (extreme) droogte, niet gebarbecued mag worden. Het zou niet zo leuk zijn om ons mooi Vlaspark in vlammen te zien opgaan.” “Dat is een waardevolle toevoeging. Wij kunnen in bepaalde omstandigheden de rooster wel afsluiten zodat niemand het toestel kan gebruiken”, reageerde de burgemeester.

Geert Veldeman (Nieuw Kuurne) vroeg daarnaast de mogelijkheid tot winterbarbecues en stelde zich vragen bij het ontbreken van een einduur. Francis Benoit nam zich voor om na deze zomerperiode het project te evalueren, maar is het idee van winterbarbecues zeker genegen. “Wat het einduur betreft: wie te veel lawaai maakt of voor overlast zorgt, valt sowieso onder het politiereglement. Het Vlaspark is vandaag ook niet afgesloten, maar bij overlast stel ik voor dat er altijd melding wordt gemaakt.” Jeroen Dujardin (N-VA) tot slot had graag een leeftijdsbeperking gezien zodat er altijd minstens één iemand van 16 jaar of ouder aanwezig is om de veiligheid te garanderen.

Extra preventietips

Het reglement werd in zijn bestaande vorm goedgekeurd, maar keert volgende maand terug naar de gemeenteraad met de toevoegingen van de verschillende raadsleden. “Daarnaast stel ik voor om een resem extra preventietips – die niet per se in een reglementsvorm gegoten moeten worden – bij de barbecue te hangen“, besloot de burgemeester. De openbare barbecue kost de gemeente 3.500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier