Calcutta Sponsor Aid is aan 100ste nieuwsbrief toe, maar zoekt vooral jonge krachten

Het bestuur van Calcutta Sponsor Aid op een foto verzameld: met Marie-Paul Vanden Driessche, Marijke Verstraete, Geert Verschuere, Sabine Tavernier, Fien De Brabandere, Régine Vanhecke, Griet Van de Caveye, Astère Allaert en Greta Lagae. Ontbreken op de foto: Hugo Demunster en Christiaan en Liliane Ampe-Vanhulle en Lieve Deseure van de afdeling Oostkamp. © AV
Redactie KW

Calcutta Sponsor Aid (CSA), de Gullegemse NGO die in 1990 werd opgericht, brengt eind september het honderdste nummer uit van haar driemaandelijkse nieuwsbrief voor steunende leden en sympathisanten. Een mooi moment om, samen met medestichtster en voorzitster Greta Vermeersch-Lagae, eens terug te kijken op de werking, maar vooral ook vooruit te blikken op de toekomst.

Door André Vlerick

Greta Vermeersch-Lagae werd in 1990 medestichtster van CSA en is nog steeds officieel voorzitster van de organisatie. “Ik wil er mijn hele bestuur bij betrekken, want zonder deze mensen was er geen CSA”, steekt Greta van wal. “Het is eigenlijk allemaal begonnen in 1985 toen mijn man, huisarts Aimé Vermeersch, en ik met een ruime West-Vlaamse delegatie naar Ranji reisden voor de viering van de Moorsleedse missionaris, pater Constant Lievens. Wij waren eigenlijk al meteen tot in ons diepste geraakt door de schrijnende ellende en de armoede in het land. Wij bezochten ook enkele huizen van Mother Theresa en werden zelfs door haar persoonlijk ontvangen.”

Straatkinderen

Het bleef echter niet bij deze eerste kennismaking en in 1990 trokken Aimé en Greta met enkele vrienden en kennissen terug naar India. “Een priester nam ons toen mee naar de Stad van de Vreugde: op dat moment de grootste sloppenwijk van Calcutta (nu Kolkatta, red.). Hij bracht ons ook naar een plek waar je een panoramisch zicht had over de door smog verduisterde stad. Op weg naar boven werden wij op de voet gevolgd door een groep nieuwsgierige jongetjes. De priester vertelde ons dat dit straatkinderen waren, die hij in een soort internaat onder zijn hoede nam, dit zonder één cent steun. Dat was het moment dat mijn man en ik en onze vriendin Odette Vankeirsbilck besloten om die kinderen te sponsoren. Onze eigen kinderen zouden ons hierin wel volgen.”

De armsten in India hebben ons nog altijd broodnodig

In geen tijd werd de droom om te helpen een concreet engagement en vond het trio een twintig gezinnen bereid om maandelijks 12,5 euro (toen nog 500 frank) af te staan om dit kleine project op te starten. De twintig Indiase jongens, die op Vlaamse steun konden rekenen, werden mettertijd 700 jongens én meisjes. Die onderhouden nog steeds nauwe contacten met hun financiële Vlaamse pleegouders. Door giften en tussenkomsten van onder meer de provincie West-Vlaanderen en Rotary Menen kon CSA in India nog allerlei andere projecten opzetten. De organisatie kreeg in Beernem-Oostkamp zelfs een aparte afdeling.

Bestuursgroep

“Wij zijn naar India blijven gaan”, mijmert Greta. “Dat betekent dat het voor mij persoonlijk in 2013 mooi geweest was. Ik ben ondertussen 82. Er zijn echter genoeg vrienden die het in mijn plaats doen. Het was niet altijd even makkelijk om voort te doen. Veel te vroeg zijn wij Odette en mijn man verloren. Gelukkig hebben wij een hechte bestuursgroep die maakt dat alles goed blijft draaien. Momenteel bestaat die uit Astère en Marie-Paul Allaert-Vanden Driessche, Christiaan en Liliane Ampe-Vanhulle, Geert en Marijke Verschuere-Verstraete (de dochter en schoonzoon van Odette, red.), Fien Debrabandere, Hugo Demunster, Lieve Deseure, Régine Vanhecke, Sabine Tavernier en ikzelf, natuurlijk.”

“Gelukkig kunnen wij ook nog steeds op veel sponsors rekenen: voorwaar geen sinecure in een tijd waarin ‘ontwikkelingssamenwerking’ bij velen als een vies woord klinkt”, stelt het bestuur vast. “Nochtans hebben de armsten in India ons nog altijd broodnodig.”

Wie meer wil vernemen over het werk van CSA kan teruggrijpen naar de website van de organisatie op www.calcuttasponsoraid.be en een driemaandelijkse nieuwsbrief met allerlei artikels over de kinderen, de lopende projecten en CSA in Vlaanderen en in India. Het boekje wordt door het bestuur samengesteld en van tekst en foto’s voorzien. Bestuurslid en Wevelgemnaar Hugo Demunster verzorgt al van bij het begin de lay-out en maakt alles drukklaar. Voor het effectieve drukwerk kan de organisatie rekenen op een vriendenprijs bij de firma Buropa. De nieuwsbrief, waarvan het honderdste nummer eind september uit komt, telt momenteel zo’n 550 abonnees. Hij wordt nog steeds grotendeels door de bestuursleden zelf bedeeld. Zo kunnen extra kosten tot een minimum worden herleid.

“De organisatie draait nog altijd heel goed”, klinkt het bij het bestuur. “Alleen worden wij allemaal een behoorlijk jaartje ouder en kijken wij dus dringend uit naar jonge, verse krachten om onze toekomst te verzekeren.”

Films kijken voor CSA

Onder de noemer ‘Creatief met beeld ten voordele van Calcutta Sponsor Aid’ geeft de Koninklijke Cine Club Waregem op zaterdag 7 september in CC De Schakel, Schakelstaat 8, een filmavond waarvan de opbrengst integraal naar CSA gaat. Hiervoor putte clublid en cineast Bruno Verhenne uit 20 jaar beeldmateriaal en stelde op basis hiervan zijn – wat hij zelf noemt – acht mooiste films samen.

De toegang bedraagt 5 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis komen meekijken. Reserveren kan via bruno.verhenne@telenet.be of calcuttasponsoraid@scarlet.be. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier