Cafetaria Kringwinkel Tielt omgetoverd in waar miniatuurkerstdorp

‘Christmas Creator’ Daniel Duytschaever (64) exposeert in de cafetaria van de Kringwinkel Midwest in de Deken Darraslaan een miniatuurkerstdorp uit het Engeland van de 19de eeuw. Over 40 strekkende meter verspreid tref je een slordige 150 huisjes en 400 à 500 figuurtjes aan, Daniel kan zelf de tel amper bijhouden.

Daniel Duytschaever en zijn vrouw Conny Vandenbussche werkten drie weken aan hun miniatuurkerstdorp. (foto TVW)

Wie er tot en met maandag 30 december een ommetje naar de Tieltse Kringwinkel voor over heeft, zal ogen tekortkomen. Het winterse kerstdorp van Daniel, recht uit het victoriaanse tijdperk, heeft alles te bieden wat je maar kunt bedenken.

“De gewone werkmens verdiende in die tijd onder meer de kost in de haven. Ook die heb ik gebouwd in mijn kerstdorp.” Mis vooral ook de werkende waterval niet. “Een kattenbak werd omgetoverd tot waterreservoir en de waterpomp komt uit een aquarium”, vertelt Daniel.

“De havenarbeiders waren in die tijd al blij dat ze eens naar de kermis of de schaatspiste konden, terwijl de bourgeoisie zich met de bus naar de kermis liet voeren. Of naar een ballroom.”

Daar staan ook chique wagens van de burgerij geparkeerd. De grootte van de figuurtjes, onder wie Charles Darwin, is aangepast aan de grootte van de gebouwen en de omvang van hun vervoersmiddelen. “Ah ja, de verhoudingen moeten kloppen”, zegt Daniel. “Of ik vooraf mijn dorp heb uitgetekend? Nee, gij. Dat komt allemaal tijdens de opbouw uit mijn koker.”

Drie weken gebouwd

Daniel bouwde in het verleden al kersttaferelen in een gehuurde loods in de Steenstraat en dit keer is het voor het eerst echt op locatie. “Ik heb drie weken gebouwd aan mijn dorp van 42 lopende meter, omdat ik ook rekening moet houden met de openingsuren van de Kringwinkel. Gelukkig helpt mijn vrouw Conny Vandenbussche mij alle huisjes, beeldjes en attracties terug te vinden. Thuis staat alles op zolder en in drie slaapkamers, waar we het nooit koud laten worden.” Als toetje krijgen bezoekers ook nog een deeltje van de kerstmannenverzameling van het koppel te zien. De oudste dateert uit 1954.

groot kersttafereel

Voor volgend jaar droomt Daniel ervan om met collega-verzamelaars één groot kersttafereel te bouwen in de Europahal. “Ik wil mijn collectie dan ook nog uitbreiden. Vandaar dat een symbolische euro in mijn collectebus welkom is, al mag iedereen er gratis in.” Het miniatuurkerstdorp is zeker nog tot en met maandag 30 december toegankelijk van 10 tot 17.30 uur. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.