Cafébaas richt eerst eigen geloof op en verkoopt nu noveenkaarsen voor goede doel

Vorige week haalde cafébaas Xavier Troisi heel wat media-aandacht met het oprichten van zijn eigen geloof, het Crayonisme. Nu stunt hij opnieuw met de verkoop van noveenkaarsen voor het goede doel.

©Jeffrey Roos
©Jeffrey Roos

Xavier Troisi, uitbater van café Crayon in de Kadzandstraat, richtte vorige week zijn eigen geloof, het Crayonisme, op. Het ging om een ludieke actie waarbij de man de laksheid voor bepaalde bevolkingsgroepen en het strenge optreden tegenover contactberoepen en horeca wou aantonen. Xavier’s actie kreeg heel wat media-aandacht. Zelfs in het buitenland werd het Crayonisme opgepikt.

“Best grappig om te zien dat ook in Nederland, Duitsland, Italië, Engeland en zelfs in Turkije aandacht werd gegeven aan mijn actie”, zegt Xavier. “Alleen was dat niet altijd even positief. Mijn satirisch ondertoontje werd niet altijd even goed in de verf gezet. Ik ben uitgemaakt geweest voor idioot, geldwolf en er werd mij op de koop toe verschillende keren het coronavirus toegewenst. Het probleem is dat mensen vaak de moeite niet namen om het volledige artikel te lezen en enkel de focus legden op wat in de titel stond. Maar dankzij de media-aandacht heb ik toch mijn punt kunnen maken.”

Elk jaar neemt Xavier met zijn café deel aan de ‘Warmste week’. “We zamelden telkens een mooi bedrag in voor het goede doel”, gaat Xavier verder. “Eerst dachten we eraan om dit jaar soep te verkopen, maar gezien het verbod op raamverkoop stapten we van dat idee af. Bovendien was het risico op een spontane samenkomst te groot. Je voelt dat het gemis bij de mensen groot is en het zou wel eens kunnen dat mensen zouden blijven hangen. Dat risico wilden we niet lopen en daarom werd van dat idee al snel afgestapt.”

Dan maar noveenkaarsen verkopen, dacht de caféuitbater. “We hebben twee kaarsen gemaakt: eentje met een Jezusachtige Xavier en er is er een met een pauselijke Primus. De kaarsen kosten vijf euro. Het zijn typische noveenkaarsen, goed voor tientallen uren gezelligheid in huis. Met de opbrengst gaan we pampers kopen om die vervolgens via Oostendse verenigingen aan de juiste gezinnen te bezorgen. Aangezien 2020 een ‘bekakt’ jaar is, leek me dat wel toepasselijk. Hiermee hopen we om van een uit de hand gelopen grap iets positiefs te halen. Wie weet willen die onheilsspellers wel iets goedmaken en bestellen ze een kaars uit schuldgevoel”, lacht Xavier tot slot.

Wie een noveenkaars wil bestellen, kan terecht op www.crayonisme.be .

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.