Cafébaas moet garagebox verkopen om te overleven: “Geef ons alstublieft perspectief!”

Aan stoppen of opgeven denkt Sonny Marcou zeker niet.© MM
Aan stoppen of opgeven denkt Sonny Marcou zeker niet.© MM
Redactie KW

“Geef ons alstublieft perspectief. Financieel is dit niet langer houdbaar. Ik kan niet anders dan persoonlijke bezittingen verkopen om het café niet verloren te laten gaan. Alles heb ik erin geïnvesteerd.” Sonny Marcou (29), de uitbater van het bekende café De Bolle in Knokke-Heist, is de wanhoop nabij. De cafébaas moet noodgedwongen zijn garagebox verkopen om de kosten voor het pand te kunnen blijven betalen. “Maar stoppen? Neen, ik ben in de horeca geboren.”

Te koop: garage om het café te redden. Die duidelijke, maar trieste boodschap stuurde Sonny deze week de wereld in. De 29-jarige man uit Knokke-Heist is sinds drie jaar de uitbater van café De Bolle in Heist en moet nu zijn persoonlijke bezittingen verkopen om te overleven. Het bewijst nogmaals hoe hard de coronacrisis inhakt op de sector.

Voor cafés vallen bovendien alle inkomsten weg, aangezien takeaway aanbieden voor hen geen optie is. “En de steunmaatregelen die we krijgen, zijn niet voldoende”, zucht Sonny. “Er is in de eerste plaats de hoge huispacht, maar daar komen ook nog verschillende vaste kosten bij. Al maanden steek ik er serieus aan toe. En waarvoor? Een leeg pand … Het is enorm frustrerend. We hebben geen enkel perspectief.”

Niet opgeven

Café De Bolle is in de ruime regio rond Heist een zeer bekende zaak mét vast cliënteel. Als jonge ondernemer zijn het voor Sonny nu zeer moeilijke tijden. Ondertussen vervloekt hij het woord ‘corona’ “Bij de overname heb ik alles geïnvesteerd wat mogelijk was. Het is dan ook mijn passie. Ik ben in de horeca geboren en werkte voordien al jarenlang in andere horecazaken”, vertelt Sonny.

“Aan stoppen of opgeven denk ik zeker niet. In ‘normale’ tijden draait het café ook supergoed en zal je mij nooit horen klagen. Alleen is de vraag: wanneer komen die tijden terug? Als horecasector krijgen we geen enkel perspectief. Ze hebben ons als eerste gesloten en we gaan als laatste terug openen.”

“En waarom? Cafés en restaurants zijn propere plaatsen. Net zoals alle collega’s heb ik gigantisch geïnvesteerd in ontsmetting en plexischermen. De hele dag door waren we bezig met het kuisen van stoelen en tafels. We hielden de gegevens van klanten netjes bij. En plots moesten we weer dicht. Alles willen we doen om het veilig te houden, alleen kan niemand zeggen wanneer we terug mogen openen.”

Grenzen sluiten

Zelf vreest Sonny dat het wellicht nog enkele maanden zal duren vooraleer hij de deuren van café De Bolle weer mag openzwaaien. “Zolang de mensen op reis blijven gaan en de grenzen niet gesloten worden, zal het wellicht nog een tijdje duren”, is de cafébaas realistisch.

Om uit de kosten te geraken, hoopt de man daarom snel zijn garagebox in de Pannenstraat te verkopen. In de tussentijd is zijn boodschap aan de beleidsmakers wel duidelijk: “Geef ons perspectief.” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.