Cafébaas en muzikant schrijft emotionele brief aan ministers na herseninfarct van vrouw

Premier Alexander De Croo.©VIRGINIE LEFOUR (Foto BELGA)
Premier Alexander De Croo.©VIRGINIE LEFOUR (Foto BELGA)
Redactie KW

Cafébaas en muzikant schrijft ministers brief met emotionele oproep nadat zijn vrouw een herseninfarct krijgt: “Het beperken van het aantal Covid-slachtoffers is belangrijk, maar even belangrijk is het beperken van het aantal slachtoffers die emotionele schade oplopen.”

“Geachte Heer, Excellentie. Of mag ik Alexander zeggen? Kan er niet worden toegestaan dat alleenstaanden of mensen in een precaire situatie met kerstavond twee mensen mogen ontvangen?” Claude en zijn gezin uit Heule zit in de hoek waar de klappen vallen. De man kan door de crisis zijn job als cafébaas noch zijn hobby als muzikant uitoefenen, en zag zijn vrouw Mia dan nog eens getroffen door een zwaar herseninfarct. Hij schreef een aangrijpende brief naar zowel eerste mister Alexander De Croo en minister Frank Vandenbroucke met de vraag om of zijn dochter en haar vriend niet zouden mogen langskomen op kerstavond. “Ik denk dat ik niet de enige ben die in een dergelijke situatie zit.”

Claude (54) uit Heule, opende in 2017 samen met zijn vrouw Mia (50) een café in Heule. Hij is daarnaast zanger van de coverband The Crowd. Door de coronacrisis kan het koppel hun zaak niet openhouden en is er voor Claude van concerten geen sprake. “We zijn hard getroffen door de Covid-crisis. Maar ik steun de maatregelen ten volle, wat moet dat moet. Het is zelfs onze verdomde plicht.”

Alsof dat nog niet genoeg is, werd Mia op 18 november getroffen door een zwaar herseninfarct. “Ons leven werd overhoop gegooid. Het ziet er niet goed uit: 70 procent van haar linkerhersenhelft is onherroepelijk beschadigd en wat de toekomst brengt is onzeker. Het is de zoveelste harde noot, ja zelfs de hardste noot om kraken dit jaar.”

Tot het gezin van Claude en Mia behoort ook (stief)zoon Davy. “Er mag maar een persoon, en steeds dezelfde, een bezoek brengen aan mijn vrouw Mia”, weet Claude. “Regels zijn regels, maar de reden daarachter is mij nooit duidelijk geworden. Davy en ik wonen onder dak en hebben elke dag ons knuffelmoment om ons recht te houden. Mocht hij Covid-19-besmet zijn, dan ik ook. Daarom krijg ik aan mezelf deze bezoekregel rationeel niet uitgelegd. Toch heb ik er mij bij neergelegd, ondanks dat ik emotioneel aan de rand van de afgrond sta.”

Claude kijkt echter met een bang hart naar kerstavond. “Die avond moet in gezin worden ‘gevierd’. Omdat ik ben gehuwd ben en Davy bij ons woont, worden we gezien als een gezin en niet als alleenstaanden. Wij moeten dus onze tranen met Kerstmis samen verbijten. Het ‘leuke’ is dat het op 26 december ook nog eens mijn verjaardag is. We zijn alleen, emotioneel gekraakt, zonder enig perspectief op wat nog komt, op korte termijn, noch op lange termijn.” Claude weet dat hij wellicht niet de enige is in hetzelfde schuitje zit. “Zoals ik me nu voel, zou ik zelfs hopen dat ik de enige ben die in een dergelijke situatie zit .”

De vijftiger stuurde daarom een brief naar het kabinet van de eerste minister Alexander De Croo en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. In zijn schrijven doet hij een emotionele oproep: “Kan er niet worden toegestaan dat alleenstaanden of mensen in een precaire situatie, zoals wij, 2 gasten mogen ontvangen op kerstavond, op voorwaarde dat die 2 op eenzelfde adres wonen, desnoods met hun kinderen die ook bij hen inwonen. Het zou voor mij en vele anderen in eenzelfde situatie het mooiste kerstgeschenk zijn om kerstavond door te kunnen brengen met één van mijn dochters en haar partner waarmee ze samenwoont. In een dergelijke ontmoeting kan er volgens mijn geen zwaarder Covid-risico zijn, dan als ze alleen langskomt zonder haar partner.”

“Het beperken van het aantal slachtoffers op vandaag is belangrijk, maar even belangrijk is het beperken van het aantal slachtoffers ‘in de marge’, mensen die emotionele schade oplopen, nu en in de toekomst. Als u dit bespreekbaar maakt en kan oplossen voor mij, en voor vele mensen naast mij, kan u voor veel mensen zorgen voor een mooie kerstavond.”

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.