Cafébaas en fotograaf vervolgd voor “seksfoto’s” La Brasa

Het parket van Ieper vervolgt een 43-jarige cafébaas en een 35-jarige fotograaf, beiden uit Ieper, voor voyeurisme, stalking en schriftelijke bedreiging. De twee namen vorig jaar vanuit een maïsveld compromitterende foto’s van een aantal naakte mensen in zomerbar La Brasa in Langemark, waaronder de toenmalige schepen Frank Gheeraert (Open VLD) en stuurden de beelden rond. Ze riskeren nu tot vijf jaar cel.

© KPL

Op donderdag 9 augustus vorig jaar, pal op de middag, kregen alle krantenredacties in Vlaanderen dezelfde anonieme mail binnen. Iemand die zich voordeed als een buurtbewoner die last had van het nachtlawaai van La Brasa schrijft dat hij een kijkje ging nemen en ‘toevallig’ op het seksfeestje botste en daar foto’s van nam. “We bezorgen jullie als voorgerecht een 180-tal foto’s. Ook de overige 620 foto’s zullen op de wereld losgelaten worden indien alle events niet tegen ten laatste donderdag 18 uur weg zijn”, klinkt het dreigend.

In Langemark ontplofte een bom. De beelden, die ook via sociale media werden verspreid, gingen als een lopend vuurtje rond in de gemeente en ver daarbuiten. Toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert, die samen met zijn vrouw duidelijk op de beelden te zien is, diende meteen klacht in bij de lokale politie.

In opdracht

Vrij snel na de feiten kon de politie al achterhalen wie de twee mannen waren die in het maïsveld verstopt zaten en de foto’s hadden genomen. Het ging om Nicolas A., een 43-jarige cafébaas uit Ieper en Pedro B., een 35-jarige hobbyfotograaf uit Wervik die ondertussen in Ieper woont.

Pedro B. verhulde zich in stilzwijgen, maar Nicolas A. gaf in diverse kranteninterviews toe dat hij inderdaad in het maïsveld zat. “Maar we deden dat in opdracht van iemand anders en hadden de schepen niet als doelwit. Dat mailtje heb ik alvast niet verstuurd”, liet hij toen optekenen. Na een jaar onderzoek gelooft het parket van Ieper geen snars van dat hele verhaal. Zowel Nicolas A. als Pedro B. kregen heel recent, en als enigen, een dagvaarding in de bus wegens voyeurisme, verspreiding van de bewuste beelden, stalking ten aanzien van de uitbater van La Brasa en zijn vrouw maar ook ten aanzien van ex-schepen Frank Gheeraert en zijn vrouw en schriftelijke bedreigingen. Met die kwalificaties riskeren beiden tot 5 jaar cel.

De zaak wordt op 21 oktober ingeleid voor de rechtbank van Ieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.