Café ‘t Leeuwke is pas open en moet nu alweer dicht

Na nog geen 20 dagen achter de tapkraan mag Bianca Vinckier haar café al weer sluiten. © GJZ
Redactie KW

Op 1 oktober heropende café ‘t Leeuwke in de Avelgemstraat. Bianca Vinckier (48) wil er een volkscafé van maken. Zondagavond moest ze door de coronasluiting al haar voorlopig laatste pintje tappen.

‘t Leeuwke is een gekend café in Zwevegem. De vorige uitbaatster Nancy wilde er volgend jaar mee stoppen, maar de eerste coronasluiting versnelde die beslissing. Het café ging niet meer open.

Bianca Vinckier uit Moen was geïnteresseerd om de zaak te heropenen en sinds 1 oktober kan je er terug een pintje drinken. “Ik speelde al langer met het idee om een café te beginnen. We hebben enkele zaken bezocht, maar toen ik hier kwam, was ik meteen verkocht. Het is ook niet ver gelegen van onze woning in Moen”, vertelt ze.

Bianca deed al zo’n 20 jaar aan kinderopvang. “Dit was heel leuk, maar ik had een nieuwe uitdaging nodig. Gezien ik graag tussen de mensen ben, leek een café wel een goed idee.”

Ze zegt tevreden te zijn over het verloop van de weinige dagen dat ze al kon openen. “Heel wat klanten die hier vroeger hun pintje kwamen drinken, komen terug. Ook hield iedereen zich aan de

regels zodat alles goed verliep.”

Weer Sluiten

Dat ze na zo’n korte tijd opnieuw de deuren moest sluiten, vindt ze uiteraard niet plezant. “Het is inderdaad niet het ideale moment. We hadden wel iets zien aankomen, maar dat de maatregelen zo drastisch zouden zijn, had ik niet verwacht. Ik vrees ook dat de sluiting langer zal duren dan de vooropgestelde vier weken”, zegt ze eerder gelaten.

In haar teleurstelling kan ze wel enig begrip opbrengen voor de maatregel. “De beslissing is dubbel. Misschien is het wel noodzakelijk om zo’n drastische maatregelen te nemen, maar anderzijds is het heel jammer voor de horeca in zijn totaliteit.”

Ze voelt zich ook gesteund door de klanten die kwaad waren toen ze het nieuws van de sluiting van alle cafés en restaurants vernamen. “We moeten er ons bij neerleggen, we kunnen niet anders. Het deed wel deugd te horen dat de klanten mij beloofden zeker terug te komen. De vraag is echter: wanneer?”

Bianca kijkt al wat verder en wil van ‘t Leeuwke een volkscafé maken waar iedereen welkom is, ook verenigingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier