Café ‘t Gemeentehuis in Beitem sluit de deuren

Café 't Gemeentehuis sloot met de jaarwisseling de deuren. Het café moet wijken voor een appartementsblok. Cafébazin Erna Vandenbroucke tapte er dan ook haar laatste pintjes: "Ik ga mijn klanten erg missen." © Foto SB
Redactie KW

Een jarenlange carrière als cafébazin zit erop voor Erna Vandenbroucke (67) uit Beitem. Haar café ‘t Gemeentehuis sloot met de jaarwisseling de deuren. Het gebouw gaat weldra tegen de vlakte en wordt vervangen door een appartementsblok. Zo moest Erna vroeger dan gepland met pensioen en verdwijnt het oudste café van Beitem.

“Mijn huurcontract is ten einde en het café moet wijken voor een appartemensblok. Anders had ik het wel nog een tweetal jaar langer opengehouden voor ik met pensioen zou gaan”, zegt ze. Erna heeft het er wel moeilijk mee dat het café gesloopt zal worden en dat ze dus zelf nooit meer zal kunnen langsgaan. Dat betekent ook dat ze haar woonplaats verliest, aangezien ze in het café woont. Gelukkig vond ze al snel een appartement in Beitem.

“Maar ik vind het zo jammer dat hier geen café meer zal zijn en ik hier dus zelf ook niet meer zal kunnen komen. Ik ga mijn klanten erg missen en ben zelfs een beetje bang voor de toekomst”, geeft ze toe. “Alleen in een huis gaan zitten, ik ben daar bang voor. Ik mag er niet aan denken.” Erna, die van Ledegem afkomstig is, blijft wel in Beitem wonen. Haar hart ligt nu eenmaal in Beitem. Enkel haar barkruk die altijd achter de toog heeft gestaan, neemt ze mee naar huis als aandenken. “Die stoel is altijd mijn trouw meubelstuk geweest in het café”, lacht ze. “Op mijn maat gemaakt. Zelfs toen ik het meubilair vernieuwde, bleef ik trouw aan mijn oude stoel.”

Niet voorbestemd

Erna herinnert zich nog de dag toen ze begon met een café. “Dat was café ‘t Groentje in Ledegem. Ik heb dat vier jaar opengehouden.” Het was nochtans nooit haar ambitie om cafébazin te worden. “Ik was niet voorbestemd, neen. Het was mijn toenmalige man die een café wou openen. Hij heeft welgeteld twee dagen achter de toog gestaan, ik al de rest.” Na vier jaar trok ze naar ‘t Gemeentehuis en dat voor 27 jaar. “Ik heb ook altijd alles alleen gedaan, zonder personeel gewerkt. Mijn leuze is: ‘is ‘t klein, ‘t is ‘t mijn’. Zeker in de horeca. Enkel zo kun je er nog een frank aan verdienen.”

Erna is vastbesloten om nu volop van het leven te genieten. “Ik heb genoeg gewerkt. Ik maak alvast plannen om op congé te gaan. Ik wil zeker eens naar Cuba in het voorjaar, rum gaan drinken”, lacht ze. “Een cadeautje voor mezelf.”

(MM)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier