Café Parnassusberg in Hooglede sluit mede door coronacrisis

"Hoewel ik helemaal nog geen gezondheidsklachten heb, beginnen de jaren toch een klein beetje te wegen", geeft Lisette Serry toe. © (foto JT)
Redactie KW

Café Parnassusberg in de Hogestraat houdt er definitief mee op. Bazin Lisette Serry tapte er op vrijdag 13 maart haar laatste pintjes en heeft nu besloten om niet meer te heropenen. Op die manier verdwijnt alweer een stukje geschiedenis uit Hooglede want er werd al café gehouden sinds het jaar 1800.

Lisette Serry (75) nam het café over samen met haar man Gilbert Maes in 1980. Tot die tijd was het café in handen van Gilberts ouders. Gilbert en Lisette waren de vierde generatie van de familie die het café uitbaatte. Toen Gilbert eind 2017 om het leven kwam, bleef Lisette haar klanten ontvangen. Vrijdag 13 maart zal niet alleen de geschiedenis ingaan als de dag waarop alle cafés om middernacht voor onbepaalde tijd moesten sluiten, het was tevens ook de laatste keer dat de vaste stamgasten een pintje kwamen nuttigen bij Lisette.

Sociaal type

“Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik café zou houden”, opent Lisette. “Ik kom uit een landbouwersgezin. Met mijn man Gilbert woonden wij zo’n 10 jaar naast het café. Dat werd toen nog uitgebaat door zijn ouders. Toen zij ermee stopten, zijn wij in het café ingetrokken. We hebben eigenlijk van woning gewisseld. Ik voelde meteen dat het mijn ding was. Ik zat vroeger in een paar jeugdbewegingen en ben altijd al een sociaal type geweest. Ik kom heel graag bij de mensen.”

“In de veertig jaar achter mijn toog is hier nooit miserie geweest”

De stamgasten die bij Lisette langskwamen, zijn ondertussen vrienden geworden. “Het was hier een echte vriendenkring. Iedereen kent hier iedereen. Op die manier is café houden heel plezant. In die veertig jaar achter mijn toog is hier nooit miserie geweest.”

Het café was een thuis voor verschillende verenigingen. Het was destijds het clublokaal voor de duivenliefhebbers. De laatste jaren was er ook een kaartersclub. Tal van verenigingen zakten ook af naar het café om er te vergaderen. Maar het café zal voor altijd verbonden blijven met ‘t Hoge Kermis. “‘t Hoge Kermis bestond vroeger al, maar na een periode van 20 jaar zonder kermis heeft mijn man Gilbert daar opnieuw nieuw leven ingebracht toen wij pas de uitbaters waren geworden. In totaal hebben we 39 edities georganiseerd. De eerste keer begonnen we met een koers voor duivenliefhebbers. Heel wat bekende artiesten traden hier ook op zoals Eddy Wally of Willy Sommers.”

Burgemeester

Een andere ludieke traditie was de verkiezing van de burgemeester van ‘t Hoge. Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen konden de inwoners van de wijk ook stemmen om een eigen burgemeester te verkiezen. “De mensen kwamen toen stemmen in het café. Dat zorgde ook steeds voor de nodige hilariteit.”

De huidige coronacrisis heeft ook bijgedragen aan de beslissing van Lisette om ermee op te houden. “Hoewel ik helemaal nog geen gezondheidsklachten heb, beginnen de jaren toch een klein beetje te wegen. De maatregelen rond het coronavirus hebben mijn beslissing wel een beetje beïnvloed. Zo heb ik geen zin om met een mondmasker achter mijn toog te staan. Het nadeel is natuurlijk dat ik niet echt afscheid heb kunnen nemen van mijn klanten. Maar eens alles weer een beetje normaal is, is iedereen zeker welkom om er nog eens eentje te komen drinken bij mij thuis”, lacht Lisette.

Niet verkocht

Lisette zal nu meer genieten van haar appartement aan zee, maar keert ook regelmatig terug naar de Hogestraat. Het café blijft dicht, maar zal niet verkocht worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier