Café Manuscript verkoopt huisbier voor vzw De Katrol

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het zijn moeilijke tijden voor horeca-uitbaters. Maar zelfs nu zet Vanessa Demeij (44) van het bekende Oostendse café Manuscript zich in voor het goede doel. Ze verkoopt haar huisbier in combinatie met vers gemaakte tartaar en een kortingsbon voor vis ten voordele van vzw De Katrol.

Vanessa is al 16 jaar lang uitbater van het bekende café Manuscript in de Langestraat. Net als alle andere horeca-uitbaters in ons land moest ook Vanessa op zondagavond 18 oktober haar deuren sluiten voor minstens vier weken, al lijkt het erop dat het nog veel langer zal zijn.

Afhaalmaaltijden in een café zijn niet aan de orde. Ondank de ellende die de sluiting met zich meebrengt voor café-uitbaters besloot Vanessa om haar vrije tijd te benutten en zich in te zetten voor het goede doel.

“Mensen raadden me aan om biermandjes te verkopen als takeaway, maar daarmee ga ik het café niet redden. Restaurants kunnen nog maaltijden voorzien, maar hier gaat dat moeilijk”, zucht Vanessa.

“Mensen uit de horecasector hebben doorgaans erg weinig vrije tijd. Aangezien er nu onverwachts wel heel wat vrije tijd is, besloot ik om mezelf nuttig te maken en een mandje met ons huisbier aan te bieden, samen met vers gemaakte tartaar en een kortingsbon voor het Vispaleis.”

PoppoLou

Het huisbier van Manuscript bestaat sinds 2013 en heet PoppoLou. “Het bier combineert de twee namen van onze kinderen, Poppo en Lou”, gaat Vanessa verder. “Het is een blond biertje van zes graden met een zilte smaak. De surfer op het etiket refereert naar de passie voor het surfen van Poppo.”

“Het wordt in het pakket aangeboden in flesjes van 75 cl. De verse tartaar is dezelfde tartaar die ik soms aanbied in het café. Met een visje smaakt die overheerlijk. Ik maak die al jaren en iedereen vindt mijn tartaar superlekker. De kortingsbon voor vishandel Vispaleis kan dan weer dienen om de visjes te halen voor bij de tartaar.”

Duwtje in de rug

De opbrengst van de verkoop gaat niet naar Vanessa zelf, maar naar vzw De Katrol. Zij bieden studie- en gezinsondersteuning aan huis voor gezinnen in moeilijke situaties. “Ik ken de mensen die zich daarvoor inzetten goed en vind het een schitterend initiatief. Het lag dan ook voor de hand dat ik voor hen zou kiezen.”

“In deze tijden kan iedereen wel een duwtje in de rug gebruiken, ook dergelijke organisaties. Wij redden het wel, er zijn mensen die in een veel penibelere situatie zitten dan wijzelf. Wanneer we de zaak hopen te heropenen? Ik vrees dat we voor begin volgend jaar de deuren niet meer zullen mogen openen”, besluit Vanessa.

Het mandje ten voordele van De Katrol kan elke zondag tussen 15 uur en 18 uur afgehaald worden aan café Manuscript. Bestellingen kunnen doorgegeven worden via de Facebookpagina van Vanessa. (JRO)