Café Flandria viert 170ste verjaardag met concert van Bandit

Nathalia Delrue met haar dochtertje Laure Damme bij haar jarige zaak. © JS
Johan Sabbe

Café Flandria, op de hoek van de Stationsstraat met de Viaductstraat, bestaat 170 jaar. Nathalia Delrue (37), die de zaak al sinds 1 september 2007 runt en er in 2013 eigenaar van geworden is, wil de verjaardag samen met haar klanten vieren op zaterdag 18 juli.

Voor de gelegenheid heeft Nathalia enkele zangers uitgenodigd. Vanaf 14 uur zijn er optredens van Conny, Louis-Ray, Nico en Shancy. Omstreeks 18 uur is het tijd voor het hoofdoptreden met de bekende Vlaamse zanger Bandit. De toegang is gratis en bij droog weer gebeurt alles in openlucht, wat ook het handigste is in deze coronatijden.

Toekomstplannen

Nathalia is gepokt en gemazeld in de horecawereld en hoewel het keihard werken is, blijft ze zich amuseren achter de tapkast.

“Vroeger was het hier ook een hotel. Ik droom ervan om de kamers boven het café te renoveren en voor gasten her in te richten. Dat is echter toekomstmuziek. Mijn zaak is al meer dan 30 jaar uitsluitend café.” De zaak is elke dag open van 10 tot 22 uur, zeven op zeven. Alleen op Kerstmis en Nieuwjaar blijven de deuren gesloten.

In 1944 heropgebouwd

In de jaren 1845-1847 werd de spoorweg Brugge-Kortrijk aangelegd en het Torhoutse station gebouwd. In 1850-1851 ontstond de Stationsstraat, toen nog geplaveid met kasseien. In die periode rezen enkele hotels uit de grond, onder andere de Duc de Brabant (nu café Billy’s, ook eigendom van Nathalia) en Hotel de Flandre (de voorloper van café Flandria).

Laatstgenoemde moet omstreeks 1850 gebouwd zijn, vandaar de 170ste verjaardag. Aanvankelijk was het heel populair als logement, onder andere voor handelsreizigers die met de trein kwamen en voor de bezoekers aan de paardenmarkt en Sint-Pietersfeesten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Hotel de Flandre verwoest, maar in 1944 volledig heropgebouwd in zijn huidige stijl.

Juliette Verpoucke

Café Flandria werd door tal van mensen uitgebaat, maar weinigen hielden het lang vol. Juliette Verpoucke (89) was een uitzondering. Zij runde samen met haar man Roger Lecointre (in 2003 overleden) ongeveer elf jaar het café. Ze heeft in de Ruddervoordestraat gewoond, maar verblijft momenteel in het rusthuis. Toen ze begin 1990 met de uitbating stopte, kostte een pintje amper 13 frank, wat nu 32 eurocent zou zijn. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier