Café De Vuurmolen heropent volgend jaar: wie raadt de naam?

Het is nog even wachten op de heropening van het oude pand van De Vuurmolen. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Brugs schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon leverde deze namiddag de vergunning voor een nieuwe horecazaak op het Kraanplein, op de locatie waar jarenlang het legendarische café De Vuurmolen gevestigd was. “Het wordt een bruin café met veel aandacht voor het levenslied en ambiancemuziek”, zegt uitbaatster Liesbeth De Reyghere. Intussen zal de Stad het pleintje voor het café vernieuwen; de zeven parkeerplaatsen verdwijnen.

Dat onderneemster Liesbeth De Reyghere nieuw leven zou blazen in het pand waar jarenlang het legendarische café De Vuurmolen gevestigd was, raakte al eerder bekend. Volgens haar aanvankelijke inschatting zou de nieuwe zaak zelfs al geopend moeten zijn.

“Dat klopt inderdaad maar we hebben gaandeweg ontdekt dat het pand in slechtere staat was dan we dachten. Er zijn onder meer grondige stabiliteitswerken nodig en ook bepaalde elementen van de dakconstructie moeten vernieuwd worden”, zegt Liesbeth De Reyghere die de zaak samen met haar kinderen zal gaan uitbaten.

Sinds 3 jaar leeg

Liesbeth en haar familie zijn nu al de uitbaters van Cambrinus en Cambrinus Café; beiden populaire zaken, met de nadruk op een variëteit aan bieren, in de Philipstockstraat. “En natuurlijk moesten de bijgestuurde plannen ook goed doorgesproken worden met de bevoegde diensten van Stad Brugge.”

Het pand op het Kraanplein 5 is al sinds de 19de eeuw continu, met uitzondering van de jongste drie jaar dat het leegstaat dus, in gebruik geweest als een horecazaak. Oorspronkelijk waren er twee afzonderlijke cafés en vanaf 1971 werden deze twee zaken samen gevoegd tot één zaak met een aansluitend terras voor het gebouw op het Kraanplein. De laatste uitbating was het bekende ambiancecafé De Vuurmolen; groot gemaakt door Jan Lantsoght in de jaren ’80 en ’90 en later uitgebaat door opeenvolgend Filip Tijssens en Janny Geldhof.

“Het is de bedoeling om er een bruine kroeg van te maken met ruimte voor het levenslied en ambiancemuziek; dus zeker ook Nederlandstalig. En er komt een keuken die past in de nostalgische sfeer”, zegt Liesbeth, die de dagelijks leiding van de nieuwe zaak in handen zal geven van haar dochter Kim Feys. “Het moet een zaak worden waar jong en oud terecht kunnen voor een diversiteit aan bieren en waar muziek de sfeer bepaalt maar niet overheerst, zodat je nog kan praten met je tafelgenoten.”

Naam nog niet prijsgeven

“We willen in december beginnen met de werkzaamheden en het is dan de bedoeling om in het najaar van 2020, ik hoop ergens in september, te kunnen openen. De naam van de nieuwe zaak geven we nog niet prijs. Die kennen wij dus al maar we willen er een wedstrijd aan koppelen. De naam is te zien in onze brasserie Cambrinus maar je moet wel even zoeken. Wie de naam vindt en dit ons laat weten, wint een etentje.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) wijst erop dat het uitzicht van het pand grotendeels behouden zal blijven. “De gevels en de daken worden behouden en er worden geen structurele aanpassingen uitgevoerd. Door het aanbrengen van nieuw buitenschrijnwerk, dat gebaseerd is op het oorspronkelijke model, en het afwerken van de gevels met behoud van de nog aanwezige erfgoedwaarden en volgens een historische kleurstelling, wordt het uitzicht van de buitengevels behouden en zelfs versterkt”, stelt schepen Demon.

“Alle historisch waardevolle onderdelen van het pand, zoals de houten vloeropbouw met moer- en kinderbalken, schouwen en schouwgewelven worden op hun huidige plaats en het huidig vloerniveau behouden en geïntegreerd in het ontwerp.”

Heraanleg kraanplein zónder parkeerplaatsen

Schepen Mercedes Van Volcem kondigde intussen aan dat het Kraanplein zal heraangelegd worden. Er komt nieuwe bestrating, er komt meer groen en het urinoir dat dat nu nabij het terras van het café staat, zal worden verplaatst. Die werkzaamheden zou ook tegen het najaar 2020 moeten afgerond zijn. Burgemeester Dirk De fauw stipte nog aan dat de zeven parkeerplaatsen op het plein zullen verdwijnen maar dat er aan de straatkant wel een laad- en loszone komt ten behoeve van de horeca-uitbaters en handelaars op en rond het plein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier