Café De Sportwereld heropent

Café De Sportwereld op de Burg in Torhout heropent op vrijdagmorgen 4 mei om 8.30 uur de deuren met een totaal vernieuwd interieur en een nieuwe uitbater: de 46-jarige Dimitri Andries. Die heeft, zo zegt hij zelf, de ambitie om van De Sportwereld weer een écht volks- en sportcafé te maken met heel wat verenigingen.

Dimitri Andries in café De Sportwereld op de Burg, op dat moment nog een bouwwerf. “Tegen de opening van vrijdag 4 mei zal het interieur totaal vernieuwd zijn”, zegt hij. “Het wordt een supergezellig volkscafé.” © JS

Vijf jaar – sinds begin april 2013 – heeft Brian Vaneecke uit Aartrijke café De Sportwereld gerund, maar dat is nu voorbij. De nieuwe cafébaas heet Dimitri. “We hebben de voorbije weken keihard gewerkt om het café een nieuw interieur te geven”, zegt hij. “De oude tafels en stoelen heb ik aan de jeugdbeweging KSA geschonken, want ik wou ander meubilair. Het houtwerk in het café, waaronder dat van de bar, is een realisatie van de leerlingen houtbewerking van het plaatselijke GO! Atheneum Eureka. Het café heeft vanaf nu een eigentijdse, maar ook enigszins rustieke uitstraling. Heel gezellig. Net zoals ik het wil.”

Club Brugge-supporter

Dimitri is oorspronkelijk een Bruggeling, maar vijftien jaar geleden is hij naar Torhout verhuisd. “Ik ben toen bij de pluimveeslachterij Lammens in Wijnendale gaan werken”, zegt hij. “Als chauffeur van een vrachtwagen. Ik ging de levende kippen bij de kwekers ophalen. Ik heb dat werk veertien jaar graag gedaan en ben de zaakvoerders dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb. Maar mijn voorliefde voor de horeca kwam boven en dus heb ik na Lammens een tijdlang in de Torhoutse horecazaken Apropoo en Barrage meegeholpen. Zo rijpte de idee om zelf een café te runnen. En dat is De Sportwereld op de Burg geworden.”

“Ik wil verenigingen graag een gezellige thuishaven geven”

In de drukste maanden juni, juli, augustus en september zal Dimitri het café zeven dagen op de zeven openhouden: op weekdagen van 8.30 uur tot rond 22 uur, op zaterdagen van 8.30 uur tot middernacht en op zondagen van 8 tot 22 uur. In de andere maanden blijft de zaak op dinsdag dicht. “Het is de bedoeling er weer een écht volks- en sportcafé van te maken”, zegt hij. “Ik wil de verenigingen die naar andere oorden vertrokken zijn, heel graag opnieuw een aangename thuishaven geven. Iedereen is welkom: de golfbiljarters, de wielertoeristen, de leden van de spaarvereniging, de amateurvoetballers en de voetbalsupporters, zeker zij met een hart voor Club Brugge. (lacht) Ik wil terug naar meer dan tien jaar geleden, toen Hendrik Vanlersberghe hier het café nog runde.”

Blauw-Zwart Vrienden

Café De Sportwereld opent op vrijdag 4 mei de deuren, maar de officiële opening is pas op vrijdag 1 juni voorzien. De week erna, op 8 juni, organiseert Dimitri nog een aparte opening voor de Club Brugge-supporters. “Vroeger was De Sportwereld het lokaal van de Blauw-Zwart Vrienden”, zegt hij. “Ik maak deel uit van die groep, vandaar die extra opening.”

Op termijn hoopt Dimitri het bovenzaaltje van het café te kunnen opknappen om er vergaderingen en kleine feestjes te laten plaatsvinden. Het is overigens de bedoeling dat hij in het appartement bij zijn zaak gaat wonen, al is er ook daar nog flink wat renovatiewerk nodig. “Nu moeten we er eerst voor zorgen dat het café tiptop in orde is”, zegt hij.

Ook tap met streekbier

Dimitri voorziet vijf tapkranen: voor Stella, Jupiler, Brugse Zot, Rodenbach en… telkens een ander streekbiertje. “Ik wil ook het zogenoemde maandagsbiertje invoeren. Wie op maandag een pintje in een flesje vraagt, krijgt er eentje gratis bij. En op vrijdag van 17 tot 18 uur zal het bier in een flesje maar 1 euro kosten. Snacks zal ik niet serveren, daar begin ik niet aan. Hooguit een zakje chips, een reep chocolade of een bierworstje. De klemtoon ligt volledig op het café. Een supergezellig volkscafé.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.