Café De Piraat gaat weer open: “Door de lockdown veel tijd gehad om na te denken”

Sander Haeghebaert heropent binnenkort zijn café De Piraat. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Luttele maanden nadat hij besliste om de deuren van café De Piraat in de Hoogstraat definitief te sluiten, gooit kapitein Sander Haeghebaert het roer om. Het café heropent deze maand, maar niet langer als nachtcafé. De opening vindt dan ook – symbolischer kan haast niet – plaats op een … dinsdagavond. “Ik heb zes jaar lang een café gerund, maar heb nooit het gevoel gehad dat ik een café uitbaatte. De Piraat was eerder een nachtclub, waar mensen laat op de avond toekwamen om af te sluiten met een feestje”, zegt Sander.

Elk weekend tot in de vroege uurtjes zijn café openhouden hakte stevig in op Sander, die dan ook eind vorig jaar besliste om er mee op te houden. Maar zie: een half jaar later kan Sander aankondigen dat De Piraat toch opnieuw de deuren opent. “Ik ben altijd van plan geweest om ooit nog iets te doen met het café”, zegt de ondernemende twintiger, die ook na de sluiting het café bleef huren.

“Ik wilde mijn tijd nemen om na te denken over een nieuw concept, maar door de lockdown had ik plots alle tijd van de wereld. Ik kwam tot het besef dat hier veel mogelijkheden lagen. Mede dankzij de komst van café Wolf en de heropening van Den Gouden Appel floreert de Markt, het jeugdhuis wil weer meer jongeren lokken én De Burgersgilde sloot, waardoor er plots veel verenigingen zonder vaste stek zitten. Het is dus het ideale moment om De Piraat weer te openen, zij het dan in een nieuwe stijl.”

Geen half werk

En dat mag je letterlijk nemen: Sander nam het café volledig onder handen en bestelde nieuw meubilair. Ondertussen volgt hij een opleiding cocktails maken. Een datum voor zijn heropening heeft hij nog niet, want alles moet eerst piekfijn in orde zijn. Hij mikt op half juli. “Ik wil geen half werk meer verrichten”, zegt Sander. “Vroeger zou ik het café geopend hebben, ook al lag het er slordig bij. Het uitgaansvolk stoorde zich daar toch niet aan. Maar nu wil ik ook gezinnen en fietsclubs aantrekken. Daarom open ik op een dinsdagavond, en niet op een vrijdag. Symbolisch, om te tonen dat het hier geen nachtcafé meer is.”

Eenmaal weer open, worden maandag en donderdag de vaste sluitingsdagen van De Piraat. “En op zondag wil ik vroeg openen, waardoor feestjes op zaterdag sowieso tot het verleden behoren. Alleen op vrijdag wil ik best lang openblijven, maar toch ook niet langer dan 4 uur. Het moet voor mij doenbaar zijn. Ik wil mijn eigen sociaal leven kunnen onderhouden, wat vroeger moeilijk was.”

Voor jong én oud

Het is duidelijk: Sander mikt niet langer uitsluitend op de jeugd. “Al zijn jongeren uiteraard nog altijd welkom. Ik denk er zelfs aan om de poort in de Boomgaardstraat open te zetten, zodat ze rechtstreeks van het jeugdhuis naar hier kunnen komen. Maar voortaan mik ik op jong én oud. Met goeie muziek in het café en tijdens de zomer een springkasteel en zwembad in de tuin. Ik zou deze zomer ook graag een nieuwe editie van Rock Piratos organiseren, maar alles hangt af van wat op dat moment zal mogen.”

Tot slot wil de cafébaas de krachten bundelen met andere horecazaken. “Er zijn weinig gemeenten in de omgeving die zo’n uitgebreid aanbod hebben als Lichtervelde”, zegt hij. “Als we samenwerken, kunnen we daar allemaal van profiteren. Ook mensen van buiten de gemeente moeten de weg naar hier vinden. Ze kunnen hier hun hele zondag vullen: wandelen in de Huwynsbossen, iets eten op restaurant, naar de kinderboerderij gaan, aperitieven in een andere zaak en komen zwemmen in mijn tuin. Ik wil dan ook mijn filmstudies gebruiken om een mooie promovideo te maken over onze horeca.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier