Café De Ondank is klaar voor het EK Voetbal

Jens Vanhove en Elien Vanderheeren hebben café De Ondank (en zichzelf) tricolore aangekleed.© Frank Meurisse
Jens Vanhove en Elien Vanderheeren hebben café De Ondank (en zichzelf) tricolore aangekleed.© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Café De Ondank is een volkscafé, maar eentje dat ook voetbal ademt. “Hier komen supporters van allerlei slag samen. We zijn hier wel een Club Brugge-lokaal, maar straks steunen we met zijn allen onze Rode Duivels”, doet uitbater Jens Vanhove uit de doeken.

Jens Vanhove (31) en Elien Vanderheeren (32) van Café Den Ondank wonen met hun twee kinderen Gaëlle (7) en Gaetan (3) in de Emiel Neirynckstraat in Izegem. Jens behaalde het diploma automechanica aan VTI Izegem en werkte vervolgens bij Diepsonderingen Verbeke in Sint-Eloois-Winkel en bij Meditech in Izegem waar men apotheken automatiseert. Sinds 1 april 2018 is hij fulltime cafébaas in De Ondank in de Lendeleedsestraat. Elien liep school in Instituut de Pelichy en werkte daarna in de verkoop bij Delhaize en O’Cool. Acht jaar geleden startte ze als medewerker bij Action op het Frunpark, nu is ze er al twee jaar filiaalverantwoordelijke.

Jens speelt voetbal en minivoetbal bij de ploegen van De Ondank en gaat graag eens mee met de fanclub naar Club Brugge kijken. Elien helpt in haar vrije uurtjes in het café, besteedt graag tijd aan haar gezin en verwent zichzelf graag eens al shoppend .

Club Brugge is al kampioen. Dat zag men in Café De Ondank, waar het lokaal van fanclub de Iseghem Bruges Clan (IBC) is gevestigd, graag gebeuren. Nu is alles er al in gereedheid om de Rode Duivels richting de Europese titel te schreeuwen .

Jens en Elien, hoe kwamen jullie in Café De Ondank terecht?

Elien: “We waren hier al klant. Op dat moment huisden we nog in de Zwingelaarstraat en kwamen we hier al vaak met de kindjes. Er is hier een afgesloten terras met wat speeltuigen voor de kinderen. Als ouder kun je hier ook eens op je gemak zitten. Jens is van Ingelmunster en omdat hij ook nog bij de voetbalploeg speelde van De Middenstand kwamen ook vaak in dat café. We konden dat destijds overnemen, maar de zaak was wat groot met de feestzaal erbij. Bovendien waren onze kinderen toen nog een stuk kleiner. Maar zelf ben ik veel gaan helpen naar De Middenstand en kreeg ik er zo wat de smaak te pakken.”

Jens: “Die microbe hebben wij. Maar ik heb het eerst nog eens officieel gevraagd aan mijn vrouw of ik De Ondank mocht overnemen. En zo zijn we op 1 april 2018 gestart. De week voordien was een helse week, we hebben hier nog heel wat zaken heropgefrist: van een nieuw laagje verf tot het sanitair, een nieuwe toog en een heraangelegd terras.”

Was je meteen goed vertrokken?

Jens: “Zeker. We hadden ook het geluk dat de clubs aan boord bleven. We hebben hier een sterke kaartersclub en er is de Club-fanclub. En ons terras als troef bleef uiteraard ook. De overgang verliep vlot, het cliënteel konden we behouden. En omdat ik ook heel wat jongere mensen ken, kwamen die er ook bij natuurlijk. We runnen een gezellig volkscafé. In de voormiddag komen hier vaak mensen uit de buurt, vaak senioren. Veel mensen kennen hier elkaar, maar als je hier alleen en voor de eerste keer binnenstapt moet je niet vrezen zonder conversatie te vallen. Jong praat hier met oud en omgekeerd.”

Je bent nu dik drie jaar open, maar het café was ook tien maanden gesloten. Hoe beleefden jullie dat?

Jens: “Elien heeft nog haar job natuurlijk. Maar zelf heb ik van die periode gebruik gemaakt om onze tuin helemaal heraan te leggen. Zo heb ik toch ook wel wat centen uitgespaard.”

Elien, we herinneren ons nog de grote wachtrijen aan de Action toen jullie weer open mochten. Viel die overrompeling in goede banen te leiden?

Elien: “Na de eerste lockdown viel dat goed mee. De mensen waren blij opnieuw te kunnen komen winkelen. Na de tweede lockdown verliep dat helemaal anders. Het was moeilijk om mensen zich aan bepaalde maatregelen te laten houden, zoals het deftig dragen van een mondmasker en het alleen winkelen. Jammer genoeg hebben we er ook enkele keren de politie moeten bijhalen. In februari kreeg onze winkel een grote make-over, we zitten nu dus ook helemaal in ’t nieuw.”

Deze week mocht de binnenhoreca opnieuw open. Maar waren jullie tevreden over de rendabiliteit van jullie terras?

Jens: “Tuurlijk. We konden hier 88 mensen buiten zetten onder onze tenten. Er kon hier ook naar het voetbal gekeken worden, bij de matchen van Club Brugge was het hier volle bak. Ook de gezinnen mochten we weer verwelkomen. Enkele iets oudere mensen hebben we nog niet teruggezien. Maar onze zondagkaarters hebben alvast voor komende zondag hun tafeltje al gereserveerd.”

Voor de voetbalfans is supporteren in groep natuurlijk een ander gegeven dan thuis in de zetel zitten kijken…

Jens: “De beleving is helemaal anders. Je zag ook dat de mensen echt nood hadden aan sociaal contact. In ons café komen uiteraard ook mensen die voor andere teams dan Club Brugge supporteren. Die zijn hier even welkom, maar nu en dan wordt er wel eens een prikje uitgedeeld. Maar nu kan iedereen samen supporteren voor de Rode Duivels. Er is hier ook ruimte genoeg, in totaal hebben we ook zeven schermen binnen en buiten waarop we de EK-matchen zullen uitzenden.”

In de Action verkopen jullie wellicht heel wat tricolore gadgets?

Elien: “Zeker, het begon traag, maar is ondertussen al goed op gang gekomen. Alles wat je hier ziet hangen, komt van bij ons.”

Ook het pak van Jens?

Jens: “Nee, dat heb ik bij het WK van 2018 online gekocht. Normaal dien ik ermee op, maar het zal niet te warm mogen zijn, anders is het niet doenbaar.”

Zijn er EK-speciallekes in De Ondank?

Jens: “We houden een pronostiek. We hebben het niet te ingewikkeld gemaakt. Je moet daarbij de kwartfinalisten voorspellen en de topschutter van het EK. De inleg bedraagt 2 euro, de winnaar krijgt de pot. En tijdens de matchen van de Rode Duivels serveren we hier pintjes aan 1,5 euro.”

Wat verwachten jullie zelf van onze Rode Duivels?

Elien: “We gaan voor de titel.”

Jens: “Ik denk dat onze eigen ploeg de fans wat zand in de ogen heeft gestrooid tijdens de oefenmatchen. Maar de Europese titel, dat zal te hoog gegrepen zijn. Die Fransen met Mbappé en Benzema voorin, dat is andere koek.”

Maar Benzema viel net geblesseerd uit.

Elien: “Zie je wel, we gaan voor de titel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten