Café De Kavijaks in Zwankendamme wordt nu gerund door Seba Meunier en Mania Van Hauter

Mania Van Hauter, Sebastien Meunier en hun dochter Chloë zijn de vaste gezichten van café De Kavijaks in Zwankendamme. © RJ
Redactie KW

Bijna vier jaar na de overname van het café De Kavijaks door twee koppels, zet het ene duo Nico Bailly en Patricia Bicler in alle vriendschap een stap terug om gezondheidsredenen. Het andere koppel Sebastien ‘Seba’ Meunier en Mania Van Hauter gaat op eigen kracht door. “In ons unieke dorpscafé, omringd door haven en industrie, voelt iedereen zich thuis.”

Op 1 januari 2017 namen twee echtparen samen café De Kavijaks in Zwankendamme over. Wegens gezondheidsredenen trokken havenarbeider Nico Bailly en zijn echtgenote Patricia Bicler zich eind juli terug. “Dat gebeurde in alle vriendschap”, zeggen Sebastien ‘Seba’ Meunier (48) en zijn vrouw Mania Van Hauter (43). Mania groeide op in Zwankendamme en Seba woont er sinds zijn twaalfde, toen zijn ouders de Ardennen ruilden voor het industriële polderdorpje. Ze hebben een dochter Chloë (20), die aan de Vives Hogeschool logopedie studeert, en een zoon Noah (12).

Thomas en Elvis

“Mania zal voltijds en ik deeltijds in het café werken. Dat valt goed te combineren met het ploegenstelsel van de plaatselijke glasfabriek AGC Glass Europe, waar ik sinds 30 jaar aan de slag ben”, vertelt Seba Meunier. “Dit café is ons derde kindje. Het was altijd een droom om hier een horecazaak te runnen. Dit was mijn stamcafé in de tijd dat de zaak nog Belle-Vue heette”, vertelt Seba.

Zijn Ardense roots en de achternaam Meunier doen een belletje rinkelen. Familie van voetballer Thomas Meunier, die furore maakte bij Club Brugge en Paris Saint-Germain? “Jawel, onze grootvaders waren neven. Ook mijn vrouw heeft een bekende connectie: ze werd geboren op 16 augustus 1977, de dag dat Elvis stierf.”

Mania lacht: “Dat klopt, maar ik denk niet dat ik zijn reïncarnatie ben. Ik zing wel graag, maar niet zo goed.”

Filmploeg te gast

Nochtans zit er muziekgeschiedenis in de muren. Voormalig cafébaas Chris Brion organiseerde tot eind 2009 intieme caféconcerten met kleppers als Raymond van het Groenewoud, Absynthe Minded, Guido Belcanto, Sioen, Brendan Crocker, Roland Vancampenhout, Jean Blaute, Eric Melaerts, Hans de Booij enzovoort. Hij veranderde de naam Belle-Vue in De Kavijaks na de verfilming van het gelijknamige boek van Jozef Vantorre uit Heist in 2005. Tijdens de opnames van de tv-serie vertoefden regisseur Stijn Coninx en zijn filmploeg in het café.

Toen zijn echtgenote Anita Verniest ongeneeslijk ziek werd – en begin 2010 overleed – liet Chris Brion het café over aan Sylviane Apére en Peter Van Hecke.

Ons dorp vormt één grote bubbel en iedereen houdt zich aan de regels

“Na de eerste coronagolf hebben we ons goed herpakt”, zegt Mania. “De meeste klanten keerden terug en iedereen houdt zich aan de regels. Ons dorp vormt één grote bubbel en de mensen voelen zich thuis in onze familiale, kleinschalige aanpak. Het zijn meestal dezelfde mensen, dus we kennen elkaar.”

“In tegenstelling tot Lissewege, komen hier weinig toeristen. Toch is iedereen welkom en springen havenmensen graag binnen voor de pretentieloze ambiance. Al van ‘s morgens komen vrouwen koffie drinken maar de grootste drukte is er vanaf de late namiddag. We blijven open tot minstens 22 uur en meestal is het zo gezellig dat we pas na middernacht sluiten.

“We hebben een machtig plezant cliënteel: in de bijna vier jaar dat wij hier café houden, was er nooit politie nodig. Bijvoorbeeld Nederlandse bemanningsleden van baggerschepen op het Boudewijnkanaal voelen zich hier welkom en daar zijn we trots op”, zegt Seba.

Maandag is sluitingsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier