Café De Gilde blijft dan toch deels behouden in nieuwbouwwijk Nieuwenhove

Wijkbewoners van Nieuwenhove protesteerden maart vorig jaar tegen de sloop van café De Gilde. (foto DJW)
Wijkbewoners van Nieuwenhove protesteerden maart vorig jaar tegen de sloop van café De Gilde. (foto DJW)
Redactie KW

Het bouwproject op de site van het vroegere Oblatenklooster annex café de Gilde in de wijk Nieuwenhove in Waregem, is aangepast. Er komt een nieuwe horecazaak en het historisch erfgoed blijft onaangetast. Dat liet schepen Kristof Chanterie weten op vraag van raadslid Jan Degraeve (CD&V) tijdens de gemeenteraad.

Toen maart vorig jaar bekend raakte dat De Gilde zou verdwijnen om samen met de omgeving plaats te maken voor een bouwproject van de firma Feus uit Zulte. Dat leidde dat tot hevig protest van de wijkbewoners. In totaal dienden zij bij het stadsbestuur meer dan vijfhonderd bezwaarschriften in tijdens het openbaar onderzoek. Zij gingen onder andere niet akkoord met het verdwijnen van het café dat het lokale sociale weefsel indringend dreigde aan te tasten. De Gilde was niet alleen de bakermat van een van de grootste supportersverenigingen van Club Brugge maar ook de thuishaven van diverse lokale verenigingen. Tegelijk zijn er ook de restanten van het vroegere hoofdklooster van de Paters Oblaten die samen met een deel van het café eigenlijk behoort tot het Waregems historisch erfgoed. In die zin is het ook beschermd. Op basis daarvan werd het oorspronkelijk ingediende bouwdossier gewijzigd. Schepen Kristof Chanterie gaf daarover een toelichting.

“Het gewijzigde bouwproject voorziet in een gedeeltelijk behoud van de horecazaak. Het achterste gedeelte dat deel uitmaakt van het Waregems erfgoed blijft, het voorste deel met het eigenlijke café verdwijnt. Op de plaats komt een nieuw pand, geschikt voor een handelszaak. Allicht wordt dat de plek waar een nieuwe Gilde komt. Ook het historisch waardevol erfgoed in de omgeving, de restanten van het klooster, de bogengalerij en dergelijke meer blijven behouden. De rest van de site wordt dan ingevuld met nieuwe woongelegenheden waarbij er veel aandacht is voor groen. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek over dit vernieuwde en aangepaste bouwproject. Dat wordt afgesloten vrijdag 5 februari. Tot dan zijn er bezwaren mogelijk.”

(DJW/ foto DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.