Café Au Pont Albert in Nieuwpoort gaat tegen de vlakte

Het bekende café Au Pont Albert en het buurhuis in de Pieter Deswartelaan worden gesloopt. In de plaats komen appartementen. De voorgevel van het erfgoedpand wordt echter behouden. Eén bezwaar werd ingediend.

Café Au Pont Albert wordt afgebroken. © foto IV

Na afbraak van het café en het buurhuis op de hoek van de Pieter Deswartelaan en de Koningin Elisabethlaan bouwen ze op deze plaats een meergezinswoning. De gevel van het café wordt echter gerenoveerd naar het origineel model met respect voor de erfgoedwaarden. Volgens het ministerieel besluit van 17 december 1999 maakt het gebouw deel uit van het beschermd stads- en dorpsgezicht ‘Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten en omgeving’.

De totale oppervlakte bedraagt 572 m². De gebouwen met erfgoedwaarde krijgen twee bouwlagen met plat dak en de nieuwe bebouwing telt drie bouwlagen met een hellend dak. Het ontwerp voorziet 18 appartementen en een handelszaak met een oppervlakte van bijna 94 m². De gebouwen langs de Pieter Deswartelaan krijgen een afwisselende en speelse hoogte waarbij zowel architecturaal en perceelmatig het concept in het straatbeeld past

Ondergronds bouwen ze negen garages en twee autostandplaatsen. Via een autolift zijn ze te bereiken, zodat het rendement van de kelder optimaal benut wordt. Omdat het perceel binnen een erkende archeologische site gelegen is, moet een archeologienota opgemaakt worden. (DCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.