Café Assebroek staat te koop

Café Assebroek werd in 2018 getroffen door een brand. De uitbaters vonden de moed niet om zelf opnieuw te starten met hun café en zijn op zoek naar overnemers. © TLG
Redactie KW

Café Assebroek in de gelijknamige Brugse deelgemeente sluit de deuren. Ruim een jaar geleden vernielde een brand er het woongedeelte boven het café. De uitbaters vonden de moed niet om opnieuw te beginnen.

De verkoopbordjes die her en der aan het pand op de hoek van de Astridlaan en de Camiel van Den Busschestraat hangen zijn veelzeggend. Het pand staat te koop en het café Assebroek sluit definitief de deuren. Voor de buurtbewoners niet meteen een verrassing, want het café bleef al even dicht. Een hevige brand leek uitbaters Mieke Vandamme en Jimmy Verrecas aanvankelijk niet uit hun lood te slaan, maar ruim een jaar later gooien ze toch de handdoek. “Ik vond ondertussen vast werk en de kinderen waren ook enorm geschrokken”, zegt Mieke.

Gezin verwittigt door buurman

De brand dateert van 15 november 2018. Toen ontstond ‘s nachts brand in de badkamer in het woongedeelte boven het café. Het gezin lag al te slapen, maar hun buurman rook letterlijk onraad. Hij verwittigde de hulpdiensten en bonkte op ramen en deuren tot iemand van het gezin wakker werd. Zij merkten uiteindelijk hoe het vuur al hevig woedde. Jimmy snelde naar de bovenverdieping om er de kinderen van toen 9, 14 en 17 jaar uit bed te halen.

De schade aan het woongedeelte zelf was zeer groot. Het café liep waterschade op en de elektriciteit begaf het.
De schade aan het woongedeelte zelf was zeer groot. Het café liep waterschade op en de elektriciteit begaf het.© TLG

De schade aan het woongedeelte zelf was zeer groot. Het café liep waterschade op en de elektriciteit begaf het. “We zijn onmiddellijk moeten verhuizen en zijn eigenlijk nooit meer teruggekeerd”, zegt Mieke. “Ik ben werk gaan zoeken om de periode na de brand te overbruggen, maar ik zit er ondertussen nog altijd. Ons contract met de brouwer liep na zeven jaar ook af en we zagen het niet zitten om alles opnieuw op te bouwen en terug te beginnen.”

“Zeven jaar hard gewerkt”

Het gebouw staat dan ook sinds een maand te koop. De badkamer werd volledig vernieuwd. Het cafégedeelte bleef behouden, dus er kan opnieuw een café in komen. Wie het pand wil kopen, zal daar 365.000 euro voor moeten neertellen. “Als er weer een café komt, zal ik er met plezier eens langs gaan”, zegt Mieke. “Ik heb er zeven jaar heel erg graag gewerkt. Maar ik heb nu wel betere uren en heb veel meer tijd met de kinderen samen. En dat zou ik niet meer willen inruilen.” (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier