Café Abeele herleeft tijdens Izegem Koers

Café Abeele sloot in 2016 voorgoed de deuren en later volgde de afbraak. Om de sfeer van weleer even terug te halen pakken David Stekelorum en zijn vrouw Lien tijdens Izegem Koers uit met een pop-upcafé. (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

David Stekelorum en zijn vrouw Lien Trybou willen tijdens Izegem Koers op donderdag 5 september de gloriedagen van café Abeele nog eens doen herleven. Het bekende café sloot in 2016 voorgoed de deuren en verdween later onder de sloophamer om plaats te maken voor een parking. Het koppel zorgt nu op diezelfde plaats voor drank, ambiance en muziek.

Café Abeele stond liefst 255 jaar op dezelfde plaats voor het tegen de vlakte ging. Dat moest in het kader van de renovatiewerken aan de Roeselaarsestraat.

Heel wat buurtbewoners zagen er de ideale ontmoetingsplek in en cafébazin Corine Vansteenkiste stond er de laatste jaren trouw achter de toog.

“Dat viel allemaal weg op het moment dat het café onder de sloophamer verdween”, zegt David. “Vroeger kon je er je buren nog eens ontmoeten, nu is het jaren geleden dat ik bepaalde buurtbewoners nog gezien heb. Om maar te zeggen wat voor sociale functie die plaats had.”

Animatie

“Om dat gevoel nog eens opnieuw te beleven besloot ik om in het kader van Izegem Koers nog één keer café Abeele te heropenen. De zaak is uiteraard verdwenen, maar op de parking waar ze stond pakken we uit met een koerscafé. Er zullen ook enkele tenten of parasols staan. Bij mooi weer bieden die beschutting tegen de zon en bij tegenvallend weer tegen de regen.”

Iedereen is vanaf 12 uur welkom voor een hapje en drankje. “We voorzien voor en na de koers ook wat animatie”, vertelt David. “Zo komt er alvast een springkasteel en een eendjeskraam. Geen overbodige luxe, want we horen vaak dat de koers wel leuk is maar dat kinderen er bijna nergens terecht kunnen. Hier dus wel.”

“We voorzien verder 50 tafels en 20 partytafels zodat de mensen hier in alle rust van het koersgebeuren kunnen komen genieten. Ook de innerlijke mens wordt versterkt. We gaan worsten bakken en er zullen hamburgers te verkrijgen zijn. We voorzien ook muziek met de Dirk Duvalband. Die brengt vooral nummers van Neil Diamond en muziek uit de jaren 60 en 70. ‘s Avonds is er nog een verrassingsoptreden van een opkomend talent dat vaak op Ment-TV te zien is. We hopen er een leuke dag van te maken met heel wat ambiance en uiteraard een beetje nostalgie naar het vroegere café Abeele. We hadden ook gevraagd aan vroegere waardin Corine Vansteenkiste om mee pintjes te komen tappen, maar ze kan er door haar werk die dag helaas niet bij zijn. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier