Cactuskwekers tonen dit weekend hun cactussen in Beveren

Nicolas Samyn, Rik Bruneel en Kris Deblauw (zittend) hopen opnieuw heel wat bezoekers te mogen verwelkomen. (foto SM) © (foto SM)
Redactie KW

Samen met enkele vrienden organiseert Kris Deblauwe uit Beveren naar jaarlijkse traditie een opendeurdag over zijn cactussen en vetplanten. Iedereen is welkom in het weekend van 8 en 9 juni om een kijkje te nemen naar de enorme verzamelingen bij de verschillende deelnemers, die met plezier hun passie delen en klaarstaan met een hapje en een drankje voor hun bezoekers.

“Ik denk dat ik ondertussen al een jaar of tien aan deze opendeurdagen deelneem”, opent Kris Deblauwe uit de Claeyssensstraat 3 in Beveren. “Het is eigenlijk een eerbetoon aan onze overleden vriend Ferdinand Veeckman, van wie de dochter nog altijd onze affiches en flyers ontwerpt. Ik denk dat we vorig jaar zo’n 200 tot 300 bezoekers per locatie hebben mogen ontvangen. Ze komen zelfs uit Duitland, Nederland en Groot-Brittannië om een kijkje te komen nemen. De opendeur begint dit weekend telkens om 9 uur, maar soms staan ze al om 7.30 uur aan onze deur. Echte liefhebbers die alle locaties willen bezoeken en hopen om enkele mooie plantjes op de kop te tikken. Onze opendeurdagen zijn ook veel meer dan cactussen. Er zijn enorm veel vetplanten te bewonderen en de bezoekers kunnen overal de prachtige tuinen, die van landelijk tot exotisch gaan, bezoeken. En bij Monique Devisch is er zelfs kantwerk te zien met cactussen en vetplanten als onderwerp.”

Naast de meer dan 25.000 planten kunnen ook de tuinen bezocht worden

“De bezoekers aan mijn tuin kunnen op zaterdag wat hinder ondervinden van de loopwedstrijd Dwars door Beveren, maar dat vind ik geen probleem. We willen van onze opendeurdagen een volksfeest maken. Alles is dan ook gratis te bezichtigen en er is overal een hapje en een drankje voorzien voor de bezoekers. Beginnende verzamelaars zullen plantjes kunnen kopen aan heel democratische prijzen en we staan allemaal klaar om iedereen wegwijs te maken in de wereld van cactussen en vetplanten. We delen met plezier onze ervaringen. De praktijk en niet de theorie uit de boekjes, waar heel wat onwaarheden tussen staan. Veel mensen denken nog altijd dat cactussen niet veel water nodig hebben, maar dat klopt helemaal niet. Het loont zeker en vast de moeite om eens een kijkje te komen nemen. Ik denk dat er in totaal minstens 25.000 planten te zien zullen zijn. Bovendien geven ze geen al te warm weer uit dit weekend, wat ideaal is om de bloemen – die gaan van 1 tot 25 cm doorsnede – in volle bloei te zien.”

Goedkope hobby

“En het valt ons op: steeds meer jongeren geraken gepassioneerd door cactussen en beginnen te verzamelen. Het is bovendien een heel goedkope hobby om mee te starten en veel plaats heb je er niet voor nodig. Je kan alles zelf zaaien en op de vensterbank laten groeien. Je hebt dus zeker niet meteen een serre nodig. En er bestaan nu zelfs al winterharde cactussen, ideaal om in de voortuin te zetten”, besluit Kris Deblauwe het gesprek.

(SM)

De opendeurdag vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 juni, telkens van 9 tot 19 uur. De deelnemers zijn Kris Deblauwe (Claeyssensstraat 3 in Beveren, 0494 42 28 39), Rik Bruneel (Aardbeienstraat in Roeselare, 0496 38 88 22), Nicolas Samyn (Waterstraat 11 in Wevelgem, 0472 66 48 74), Luc Vandecaveye (Bollestraat 121 in Torhout, 050 21 14 93), Monique Devisch (G. Gezellestraat 15 in Oostnieuwkerke, 0478 44 62 05), Patrick Vanhaerens (Tuinwijk 22 in Kortemark, 0486 12 79 71) en Patrick Vanthournout (Lammekensknokstraat 31A in Ingelmunster, 0470 77 54 78). Gratis ingang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier