Cactusfestival en Dranouter wachten af: “Nog geen enkele band heeft afgezegd”

Cactusfestival vindt normaal gezien plaats van 10 tot en met 12 juli. © TV
Redactie KW

Het coronavirus dreigt ook het festivalseizoen in de war te sturen. Labadoux in Ingelmunster gaat sowieso niet door, maar hoe gaan andere organisatoren om met deze situatie? Patrick Keersebilck van het Cactusfestival in Brugge en Sofie Pauwels van Festival Dranouter panikeren nog niet. “Het is te vroeg om al beslissingen te nemen.”

Cactusfestival in het Minnewaterpark in Brugge vindt normaal gezien plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juli, Festival Dranouter een maand later: van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus. Nog veraf dus, maar aangezien de Olympische Spelen en het EK voetbal van komende zomer al uitgesteld worden, is het niet ondenkbaar dat ook de zomerfestivals niet doorgaan.

Toch is het nog lang niet zover, klinkt het bij zowel Cactusfestival als Festival Dranouter. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken”, zegt Patrick Keersebilck, sinds jaar en dag organisator van het Cactustestival. “Alles zal afhangen van de cijfers en de maatregelen die de overheid treft. We hebben het zelf niet in de hand.”

Wachten op boekingskantoren

Op de affiche van het festival staan al enkele mooie namen, zoals Balthazar, Black Box Revelation en Het Zesde Metaal. Komen die concerten in het gedrang? “Nog geen enkele van de al geboekte groepen heeft afgezegd”, zegt Patrick. “Dat is alvast positief. Eigenlijk is ons programma al voor een groot stuk ingevuld. Het is wel zo dat we graag nog een vijftal spots willen invullen met mooie namen. En de grote boekingskantoren waarmee we daarvoor moeten samenwerken, stellen zich al twee weken afwachtend op. Dat ligt eigenlijk stil. Zij hebben nu andere zaken aan hun hoofd, zoals bekijken wat ze zullen doen met al die concerten die afgelast worden.”

Toch maakt de Bruggeling zich nog geen zorgen. “De drukste periode van onze praktische voorbereidingen ligt in mei en juni. We hopen dus vooral dat er tegen dan meer duidelijkheid is. Normaal gezien zou ik nu al iets verder staan met de boeking van artiesten, maar we hebben dus wel nog wat tijd. We hebben één voordeel ten opzichte van andere zomerfestivals: ons evenement trekt vooral een lokaal of in het ruimste geval Belgisch publiek. De grote festivals trekken een publiek van over heel Europa, dus ook uit risicolanden als Italië en Spanje. Ik hoop dat dat in ons voordeel kan spelen. Sowieso panikeren we nog niet, het is toch nog een drietal maanden…”

Festival Dranouter is gepland voor 7 tot en met 9 augustus.
Festival Dranouter is gepland voor 7 tot en met 9 augustus.© TOGH

Bij festival Dranouter horen we eenzelfde geluid: het is nog te vroeg om beslissingen te nemen. “Net als voor iedereen is het voor ons een rare periode”, zegt woordvoerder Sofie Pauwels. “We weten even veel als de rest van de bevolking. Kortom, we weten het niet. Voorlopig werken we gewoon door, weliswaar van thuis, en gaan we ervan uit dat het festival doorgaat. Wanneer we ten laatste een beslissing moeten nemen? Dat is ook niet zo zwart-wit. Dat is ook niet onze belangrijkste zorg. De overheid moet eerst duidelijkheid scheppen. Voorlopig hebben we ook nog geen afzeggingen van bands die geboekt zijn.”

Op de line-up staan onder meer Bazart en Brihang. “De bands boeken is iets dat al grotendeels gebeurd is. Nu zijn we nog aan de line-up aan het sleutelen, animatie en dj’s aan het zoeken en vastleggen, werken rond de communicatie… Op zich zijn we nu bezig met hetzelfde als we vorig jaar deden, weliswaar met een beetje vertraging. Het thuiswerken was hier ook een uitdaging, maar zoals iedereen hebben we ons moeten aanpassen.”

Net zoals veel andere zomerfestivals deelde Festival Dranouter op sociale media gretig #Savethesummer. “Dat was een initiatief van de koepel van festivals en heeft heel Europa rondgegaan. De bedoeling is om jongeren op te roepen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Als we daarmee ons steentje kunnen bijdragen aan een snelle afloop van deze crisis, dan doen we dat graag”, besluit Sofie Pauwels.

Door Piet De Ville en Tom Gheeraert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier