Cactus, cactelders

Voor de vierde keer in zijn 35-jarig bestaan mag onze festivalreporter Tom Gheeraert naar Cactusfestival. Vorig jaar nog zag hij Daniel Norgren ontbolsteren en Damien Rice bevestigen. Vandaag kijkt hij vooral uit naar Millionaire en Jamie Lidell.

Het was even zoeken naar het jaartal van mijn eerste bezoek aan Cactusfestival. Ik moest zelfs door de affiches van de vorige jaren scrollen. Tot ik daar de namen The Kills, Sophie, Phosphorescent en Arsenal op dezelfde dag tegenkwam. Bingo! 2008 dus. Daarna keerde ik nog eens terug naar het Minnewaterpark op zaterdag 10 juli 2010 om onder andere Elvis Costello aan het werk te zien. Subheadliner die dag was, jawel, Jamie Lidell, eveneens subheadliner vandaag. Ze zien Britse Stevie Wonderadept graag komen in Brugge.

Verser in het geheugen ligt nog de editie van vorig jaar. Net op tijd om nog de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren te ontdekken, al helemaal gesetteld om omver geblazen te worden door de krachtige stem van Laura Mvula en lichtjes beneveld om Damien Rice in zijn eentje de volledige festivalweide te zien overdonderen.

De programmatoren slagen er ieder jaar in om artiesten en bands vast te leggen die net in topvorm zijn tijdens het festival. Pieken noemen ze dat in de wielrennerij. Mocht er een pronostiek staan over welke bands top zijn in de maand juli, dan gaat Cactusfestival geheid met de hoofdprijs lopen.

Maar Cactusfestival is meer dan muziek alleen. Je hebt uiteraard de prachtige locatie, die zorgt voor een relaxte sfeer. Een vakantiestemming, zeker als het, zoals vandaag mooi weer is. Opmerkelijk vind ik ook steeds de vele kinderen die op de festivalweide ronddwalen en op jacht op leger bekertjes. Het gevolg is wel dat de festivalweide er steeds proper bij ligt.

Vandaag krijg ik voor de eerste keer de mogelijkheid om verslag te brengen van op Cactus als festivalreporter voor www.kw.be. Helaas geen West-Vlaamse artiesten vandaag op het podium, maar hopelijk wel veel toffe West-Vlaamse jongens, meisjes, mannen en vrouwen voor het podium.

Naast het bekijken (en recenseren) van ongetwijfeld schitterende optredens van Millionaire (ik zag Tim Vanhamel en zijn kompanen al aan het werk op Best Kept Secret Festival in Nederland, een aanradertje!), Jamie Lidell (de Britse Stevie Wonder!) en afsluiter Kaiser Chiefs (meebrullen met Ruby en Oh My God!) ga ik ook het park in op zoek naar de sympathiekste, kleurrijkste en mooiste festivalgangers. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.