Cactus bouwt nieuwe muziekclub van 6 miljoen euro op Kanaaleiland in Brugge

Patrick Keersebilck, Dirk De fauw, Nico Blontrock en Franky Demon. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tegen het voorjaar van 2022 moet Cactus Muziekcentrum een eigen muziekclub hebben op het Kanaaleiland. Op 3 november vindt de eerste spadesteek plaats van dit project van 6 miljoen euro, met concertzaal voor 700 personen en een café, langs de Bargeweg in Brugge.

Cactus Muziekcentrum, vooral bekend als organisator van het jaarlijkse Cactusfestival in het Minnewaterpark, organiseert al 30 jaar concerten in Brugge, maar huurt nu al een tijdje de stadszaal MaZ. “Dat is niet zo’n comfortabele manier van werken”, bekent directeur Patrick Keersebilck. “We moeten de zaal delen met andere organisatoren, zodat het aantal dagen dat we groepen kunnen boeken beperkt is.”

Subsidies

Daarom ijvert Cactus al jaren voor een eigen club. Het dossier kende een lange lijdensweg, omwille van onder meer het uitblijven van subsidies en vergunningen. Nu is het dossier eindelijk rond. Vlaanderen subsidieert 1,174 miljoen euro, de Provincie West-Vlaanderen 200.000 euro en de Stad Brugge 800.000 euro. Het resterend bedrag hoest Cactus zelf op via onder meer een lening. “De stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt, het stadsbestuur kende het recht van opstal toe, dat Cactus toelating geeft om te bouwen op stadsgronden, en zette het licht op groen voor de erfpacht van de gronden. De gemeenteraad moet die beslissing enklel nog bekrachtigen eind deze maand”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

BLAF architecten uit Lokeren mochten de plannen voor het nieuwe muziekcentrum uittekenen op het terrein dat gevangen zit tussen de Ringweg en de Bargeweg. “Het muziekcentrum valt uiteen in twee delen”, verduidelijkt architect Lieven Nijs. Enerzijds is er de clubzaal voor 700 personen, met balkon, repetitieruimten en kantoren. Anderzijds heb je het café met podium.”

Zo zal de nieuwe Cactus Club eruit zien in het voorjaar van 2022. (foto Cactusmusic)
Zo zal de nieuwe Cactus Club eruit zien in het voorjaar van 2022. (foto Cactusmusic)

Beide ‘dozen’ worden met elkaar verbonden via een groot dakterras, dat kan omgevormd worden in een zomerbar. Lieven Nijs noemt het graag een ‘flexibele festivalmachine’, omdat ook de repetitieruimten kunnen worden opengesteld.

Ontmoetingsruimte

Patrick Keersebilck geeft toe dat Cactus zijn leidende en significante rol binnen het circuit van de Belgische muziekclubs wat kwijtgespeeld is: “Aanvankelijk waren wij een voortrekker, door het ontbreken van een eigen stek waren onze mogelijkheden wat beperkt. Met die nieuwe club willen we ons opnieuw meer gaan profileren. Het aantal clubconcerten zal in de toekomst opgevoerd worden, nu zijn het er 80 à 90 per jaar. Maar onze nieuwe club wil meer zijn dan louter een concertzaal, het moet een echte ontmoetingsruimte worden tussen publiek, artiesten en onze vele honderden vrijwilligers. Voor ons zomerfestival doen we een beroep op 600 medewerkers, voor onze clubconcerten op 150 vrijwilligers.”

“Muzikanten zullen de kans krijgen om de club voor langere tijd te gebruiken. Voor creaties of cd-opnames. Ze kunnen tijdelijk artist-in-residence worden en bij ons repeteren. Nieuw beloftevol talent kringt een podium in ons café dat ook op concertloze dagen open zal zijn en een open huis moet worden. We zullen een ondersteunende rol bieden in het artistiek ontwikkelingstraject van een aantal kunstenaars en muzikanten, maar ook onze accommodatie aan derden verhuren.”

“Onze nieuwe club moet worden wat Het Depot voor Leuven, het Wilde Westen voor Kortrijk en Trix voor Antwerpen is. Brugge heeft bij velen nog altijd de naam van enkel een kunsthistorische stad te zijn. Samen met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en KAAP wil Cactus meer dan ooit Brugge op de kaart plaatsen als stad van hedendaagse cultuur en kunsten”, aldus de directeur van Cactus Muziekcentrum.

Over 500 werkdagen moet dit een feit zijn, want zoveel tijd krijgt de aannemer – Vandenbussche uit Aalter – om de nieuwe muziekclub te bouwen. Het startschot van de werken is op 3 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier