Buurtprotest tegen inplanting van nieuw recyclagepark in Avelgem

Het schepencollege wil het huidige recyclagepark in het centrum herinrichten om te voldoen aan bepaalde eisen. © LV
Redactie KW

Het gemeentebestuur plant een herinrichting van het recyclagepark in de Kortrijkstraat 19. Daarbij zou een grote loods geplaatst worden voor de centralisatie van de technische dienst. De plannen leiden tot protest van de buurtbewoners. “Industriële activiteit in het centrum van een gemeente kan niet meer anno 2021.”

De vergunning voor het huidige recyclagepark in de Kortrijkstraat loopt af binnen vier jaar. Sinds 2012 is het gemeentebestuur van Avelgem tevergeefs op zoek naar een nieuwe site. Nu de tijd dringt, wenst het schepencollege het huidige recyclagepark in het centrum te herinrichten om te voldoen aan bepaalde eisen. Daarbij zou men onder meer een grote loods bouwen om de technische dienst in te plaatsen. Voor deze plannen werden enkele buren aangeschreven.

Bezwaarschriften

Ondertussen werden al acht bezwaarschriften ingediend tegen de goedkeuring van de aanvraag tot vergunning voor het omgevingsproject. In een van de bezwaren schrijft men het volgende: “Anno 2021, een tijdperk waarin mobiliteit en milieu centraal staan, verbaast het ons ten stelligste dat er een aanvraag met dergelijke effecten op zowel mobiliteit, milieu als de menselijke gezondheid op tafel ligt voor een project pal in het centrum van de gemeente Avelgem.” Buurtbewoners vragen zich af of er goed gezocht werd naar alternatieve locaties.

Effecten op mobiliteit in vraag gesteld

De buurtbewoners maken zich zorgen over de negatieve effecten op onder meer de luchtkwaliteit en de mobiliteit. Het op één plaats samenbrengen van het wagenpark van de technische dienst in combinatie met de vrachtwagens die volle afvalcontainers ophalen, stuit op veel onbegrip. “Tijdens de spitsuren en voor het schoolgaand verkeer zal dit leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties”, vertelt Rezi Lambaere. Hij vertegenwoordigt de inwoners van de omliggende appartementen.

Als de herinrichting zou doorgaan, dan moet het gemeentebestuur extra acties ondernemen om de veiligheid te verbeteren

Lambaere woont in Otegem maar kan deze problematiek als geboren Avelgemnaar niet zomaar laten passeren. “Tegenover het recyclagepark is er een kinderopvang en de Kortrijkstraat is een belangrijke invalsweg voor de scholen. Als de herinrichting zou doorgaan, dan moet het gemeentebestuur extra acties ondernemen om de veiligheid te verbeteren. Zebrapaden in de Kortrijkstraat zou al een goed begin zijn”, zegt Lambaere.

Ook de inzameling van asbestcementafval en de eventuele gevolgen op de menselijke gezondheid botst op felle kritiek. Dat is momenteel niet toegelaten in het recyclagepark maar die maatregel zou aangepast worden om uniform te zijn met andere parken in de ruime omgeving.

Infovergadering

Burgemeester Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen) zegt dat alle zaken rond het containerpark afgehandeld zijn. Als alles goedgekeurd wordt, starten de werken in mei of juni 2022. “Ik heb nog niet alle bezwaarschriften gelezen. Maar ik denk dat de buurtbewoners niet volledig op de hoogte zijn en elkaar een beetje opjagen. Binnenkort organiseren we een infovergadering waarop we de herinrichting zullen toelichten.” De burgemeester vertelt dat ze wel rekening houden met de nabije omgeving. “We hebben een specifieke architect aangesteld die veel aandacht zal besteden aan het esthetische aspect van de herinrichting, zodat het project in ons centrum past.”

Rezi Lambaere is verrast door de uitspraken van burgemeester Deseyn. “Van een eventuele infovergadering ben ik niet op de hoogte, dat is alleszins een goed idee. Enkel de appartementsgebouwen naast het recyclagepark werden aangeschreven voor het openbaar onderzoek. De meeste inwoners uit het centrum weten niet eens wat er zal gebeuren, ze schrikken wanneer we de plannen uitleggen.”

Desnoods trekken we naar de Raad van State, zoals de burgemeester dat zelf heeft gedaan

Het dossier is nog niet afgehandeld volgens Lambaere. “Desnoods trekken we naar de Raad van State, zoals de burgemeester dat zelf heeft gedaan.” Enkele jaren geleden vond men een locatie achter het sportcomplex Ter Muncken, naast een industrieterrein. “Dat was een ideale locatie”, vertelt Lambaere. “Maar het grensde aan de ouderlijke hoeve van de burgemeester, die naar de Raad van State trok om de plannen te laten weigeren op basis van een mobiliteitsstudie. Toen kon er wel een studie plaatsvinden, nu werd dat niet gedaan. Onbegrijpelijk voor een project midden in het centrum.”

Tijdens de gemeenteraad in januari 2019 vroeg een oppositielid of er een mobiliteitsstudie zou worden uitgevoerd, om de eventuele verkeersoverlast in de Kortrijkstraat te onderzoeken. “Tot op vandaag heeft die niet plaatsgevonden, ondanks verzoek van de oppositie en enkele buurtbewoners”, zucht Lambaere. (Levi Verbauwhede)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier