Buurthulpproject in Westerkwartier Oostende

We zien v.l.n.r. Ann Decorte van de vzw BlueAssist, 'superbuur' Camiel Hodelet, buurtwerkster Eva Roets, schepen Tom Germonpré, voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens, 'superbuur' Els Claeyssens en Veerle Debeuf van het straathoekwerk. (Foto HH)
Redactie KW

Op het Westerkwartier loopt sinds maart een project burenhulp. Met kaarten om aan het raam te hangen worden buren opgeroepen om iets voor elkaar te doen.

In de Stadsmonitor 2014, een grootschalig onderzoek naar de centrumsteden, scoort Oostende laag voor wat sociale integratie betreft. Er is wel vertrouwen in de bestaande dienstverlening, maar veel minder in de medemens. Het Sociaal Huis wou investeren in het verbinden van burgers onderling en diensten. Vandaar het project buurthulp, dat kadert in het Vlaamse project Zorgproeftuinen, waarvoor in onze provincie Brugge en Oostende werden geselecteerd.

Superburen

“In zeven straten – zo’n 900 huizen – gingen buurtwerkster Eva Roets en bekende buurtbewoner Camiel Hodelet langs met kaarten, die de mensen aan hun raam kunnen hangen. Aan de ene kant staat “Ik heb een vraag’ en aan de andere kant ‘Ik wil vijf minuten helpen’. Mensen kunnen hiermee aangeven dat ze een kleine hulpvraag hebben of bereid zijn om eventjes te helpen”, vertelt Ann Decorte van BlueAssist. “Dat kan zijn om een batterij te vervangen, een boodschap mee te brengen, een blik te openen, de vuilniszak buiten zetten…”

De kaarten worden binnenkort ook in de andere straten van het Westerkwartier uitgedeeld. Daarnaast zijn er ook superburen, mensen die helpen om burenhulp bekend te maken of bereid zijn om meer te doen dan vijf minuten te helpen. Zij geven door aan buurtwerkster Eva wat ze willen doen, bijvoorbeeld een hond uitlaten, in de tuin werken of iemand ergens naartoe brengen, helpen bij huiswerk… Een superbuur is ook het Centrum Leren Werken van het VTI, dat in de buurt gevestigd is. De leerlingen polyvalent onderhoudsmedewerker bouw – klusjesman, zeg maar – en verzorgende doen sinds dit schooljaar kleine klusjes voor de buurtbewoners en krijgen daar heel positieve reacties op.

Actieonderzoek

Er is ook contact gezocht met andere actoren in de buurt: huisartsen, apothekers, zorgkundigen, mutualiteiten, het ontmoetingscentrum De Schelpe, de politie, het straathoekwerk, verenigingen… En buurthulp beschikt over een Facebookpagina. “Het project is een actieonderzoek van Blue Assist vzw en het Sociaal Huis Oostende, dat loopt in 2015, 2016 en 2017. Vlaanderen trekt er over drie jaar – voor Brugge en Oostende – 1 miljoen euro voor uit, het Sociaal Huis nog eens drie jaar lang 75.000 euro per jaar”, legt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens uit. In hetzelfde kader loopt ook een project waarbij senioren met iPads contacten leggen. Bedoeling van het hele buurthulpproject is vooral om senioren langer in hun eigen woning te kunnen laten wonen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier