Buurthulpinitiatief helpt Oostendenaars langer zelfstandig thuis te wonen

We zien links Wouter Vanhecke, directeur van Perspectief, tweede van links schepen Natacha Waldmann, vierde van links schepen Charlotte Verkeyn, tweede van rechts stadsmarinier Jan Dhondt en rechts schepen Maxim Donck, met enkele medewerkers van het nieuwe project. © gf
Hannes Hosten

Stad Oostende heeft dinsdag een nieuw buurthulpinitiatief gelanceerd dat Oostendenaars praktische ondersteuning biedt. Het project richt zich op mensen met een beperkte mobiliteit, ouderen en anderen die moeite hebben om zelfstandig dagelijkse taken uit te voeren. De buurthulp wordt aangeboden tegen een laag tarief en moet bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen, het versterken van sociale netwerken en het verbeteren van de leefomgeving.

De stad kreeg de afgelopen tijd meldingen van een groeiende vraag naar ondersteuning bij dagelijkse taken zoals het buitenzetten van vuilnis of het onderhouden van het trottoir. Stad Oostende besliste daarom om in te zetten op buurthulp: een aanbod van taken met een hoge maatschappelijke meerwaarde.

Wijkwerkers

Het buurthulpinitiatief gaat verder dan de klassieke klusjesdienst. “Het voorziet een breed scala aan diensten”, zegt schepen van Samenleven Maxim Donck (N-VA). “Niet enkel hulp bij het buitenzetten van vuilnis, het verwijderen van onkruid op trottoirs en ondersteuning bij kleine huishoudelijke taken, maar ook hulp bij het uitlaten van huisdieren, rolluiken omhoog doen en sociaal contact, bijvoorbeeld door het begeleiden naar activiteiten of samen een koffie drinken.”

De buurthulp moet bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen, het versterken van sociale netwerken en het verbeteren van de leefomgeving. De stad doet voor de uitvoering van de buurthulptaken een beroep op wijkwerkers, gecoördineerd door Perspectief, de wijk-werkorganisator voor regio Middenkust en Oostende.

Jetonsysteem

Tot en met eind december kunnen buurtbewoners elke dinsdag tussen 11.30 uur en 13.30 uur terecht in oc De Schelpe, oc De Boeie, oc ‘t Viooltje en oc De Blomme en elke vrijdag tussen 11.30 uur en 13.30 uur in oc Schaperye, oc De Ballon, oc ‘t Kasteeltje, oc Oud Hospitaal en oc Ter Yde voor info en ondersteuning bij de inschrijving voor buurthulp.

De buurthulp is beschikbaar tegen een laag tarief van 7,45 euro per uur/jeton. Bij aankoop van vier uur ontvangt de gebruiker één gratis extra uur. Er wordt gewerkt met jetons die de Oostendenaars kunnen kopen in de ontmoetingscentra. Bovendien hoeven inwoners geen lidgeld te betalen voor Perspectief, wat een extra drempel verlaagt.

De eerste evaluatie is gepland in januari 2025, waarna het project bijgestuurd kan worden op basis van de resultaten. Indien succesvol, wordt het systeem mogelijk uitgebreid naar andere vormen van buurthulp in Oostende.

Lees meer over: