Buurtbewoners vragen stad Tielt om overlast aan te pakken op pleintje in Kasteelstraat

Bezoekers laten steeds meer afval achter in het park in de Kasteelstraat.© foto TV
Bezoekers laten steeds meer afval achter in het park in de Kasteelstraat.© foto TV
Redactie KW

Wie vanuit Meulebeke Tielt binnenrijdt, ziet langs de Kasteelstraat aan de rechterkant het uithangbord van Tielt met daarachter een pleintje met wat bomen en een kapelletje van Maria. Op het eerste zicht lijkt het idyllisch, maar in het hart ervan laten bezoekers veel afval achter, tot grote ergernis van de buurtbewoners.

Het grote aantal sigarettenpeuken op de grond verraadt de vele afspraakjes aan de banken die verscholen zitten tussen de struiken en de bomen van het pleintje. De buurtbewoners moeten met lede ogen aanzien hoe telkens weer jongeren afspreken en ongegeneerd hun vuilnis droppen. “Deze namiddag zag ik nog enkele jongeren in het parkje gaan. Weer lieten ze hun vuilnis achter op de grond of op de banken”, zegt een buurtbewoner die anoniem wenst te blijven. “Het probleem doet zich al van voor corona voor, maar tijdens de pandemie is het wel veel erger geworden.”

Roken en drinken

De bewoners zijn ervan overtuigd dat het gebrek aan onderhoud de oorzaak is. “Vroeger was dit een zalig stukje groen. Je kon op de bankjes zitten en genieten van het landschap. Nu kan dat niet meer, aangezien het pleintje onvoldoende onderhouden wordt door de stad. Toen de Kasteelstraat nog een provinciale baan was, werden de bomen en struiken jaarlijks gesnoeid. Door de wildgroei van de laatste jaren zijn de bankjes helemaal verborgen. Een ideale plek voor jongeren om stiekem te komen roken en drinken. De coronamaatregelen worden er niet altijd gerespecteerd. Een tijdje geleden betrapten we een zestal jongeren die samentroepten.”

“We hebben al verschillende keren aan het gemeentebestuur en de groendienst gevraagd om het pleintje te onderhouden, maar blijkbaar is daarvoor geen geld. Dat is moeilijk te geloven. Geen geld om zo’n klein stukje groen te onderhouden?”

“Door wildgroei zijn de bankjes niet zichtbaar. Jongelui laten er hun afval dus zomaar achter”

De buurtbewoners namen zelf al verschillende keren het initiatief om hun pleintje proper te houden. “Het kapelletje dreigde overwoekerd te worden door de klimop. Mijn man heeft dan eigenhandig alles schoongemaakt. Eigenlijk moet de stad zulke kapelletjes in ere houden. Een andere bewoner verzamelde al eens twee zwarte zakken afval en twee weken geleden ruimde de stad Tielt nog eens twee volle zakken afval op. Dat is veel voor zo’n klein stukje natuur. Het lijkt wel dweilen met de kraan open, want nu liggen er weeral behoorlijk wat blikjes en plastic flesjes. Terwijl de oplossing zo eenvoudig kan zijn: gewoon even de bomen en struiken snoeien. We hebben heimwee naar vroeger. Toen was het een sfeervol pleintje, waar zelfs geregeld petanque gespeeld werd. Door de overwoekering van de struiken en bomen is dat niet meer mogelijk.”

Schepen is verrast

De bevoegde schepen Roos Tack-Bovijn reageert verrast, maar wil snel in dialoog gaan en een duurzame oplossing bieden. “Bij navraag aan de groendienst constateren we dat we nog geen vraag hebben ontvangen om de bomen en struiken op dat pleintje te snoeien. Jammer genoeg waren we dus niet op de hoogte van het probleem. Onze ophaaldiensten verzorgen regelmatig de pleintjes en houden de parken proper. Dat er geen geld zou zijn om het pleintje te onderhouden, klopt niet. We zullen zo snel mogelijk een ploeg van de groendienst sturen om de snoeiwerken uit te voeren. Bovendien staan we altijd open voor dialoog. Als inwoners vragen hebben, kunnen ze ons contacteren. We willen samen tot een oplossing komen.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier