Buurtbewoners Ter Doenaert verlichten hun huizen voor actie ‘Verlicht je buurt’

De buurtbewoners kregen een kaars om te ontsteken op vrijdagavond. © foto GF
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Afgelopen vrijdag werd de wijk Ter Doenaert 1 te Marke verlicht door de buurtbewoners. Meer dan 200 huishoudens namen deel aan het initiatief. De organisatoren wilden hiermee polsen hoe de bewoners het stellen en of ze eventueel hulp nodig hebben.

“Voorafgaandelijk hebben wij (de medewerkers van het wijk- en ontmoetingscentrum Marke) bij de buurtbewoners aangebeld. Wij noemen dit drempelbezoeken met onder meer de vraag ‘hoe men het stelt in deze periode van corona’. Wij schonken hen een kaars met de vraag om op de bewuste vrijdagavond de kaars te ontsteken en buiten aan hun gevel te plaatsen”, verduidelijkt Nick Vansteenkiste, centrumleider van het OCMW.

Wie wou, mocht ook meer verlichting plaatsen aan de woning om alles gezellig te maken. Met de actie wilden de medewerkers van het centrum polsen hoe de buurtbewoners het stellen maar ook warmte en gezelligheid brengen in de wijk. “We roepen ook op om oog te hebben voor de kwetsbare buurtbewoners en daarin verantwoordelijkheid op te nemen”, verduidelijkt Nick.

Positief

De drempelbezoeken werden door het team als positief ervaren. Meer dan 70% verlichtten hun woning die avond met kaarsen en bijna 30% hadden hun gevel extra feeëriek verlicht. “Dat is voor ons een succes. We hopen hiermee de wijk een opsteker gegeven te hebben in deze donkere periode en hopelijk zet het mensen aan zelf ook initiatieven te nemen”, weet Nick nog te vertellen.

Wie van de buurt of omgeving nog wil meedoen heeft geluk want in september en januari wordt de actie herhaald bij andere wijken. “We brengen de bewoners persoonlijk op de hoogte en dus verklappen we nog niet welke wijken.”

(TV/ foto GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.