Buurtbewoners Rollegemkerkstraat relatief blij met aanpak duiven

Pol Vanhaverbeke, Andries Soenen en Bert Vanneste in de Rollegemkerkstraat. Achter hen hebben zich al flink wat duiven in de dakgoot verzameld.©ELS DELEU EDB
Pol Vanhaverbeke, Andries Soenen en Bert Vanneste in de Rollegemkerkstraat. Achter hen hebben zich al flink wat duiven in de dakgoot verzameld.©ELS DELEU EDB
Redactie KW

Nu de stad Kortrijk maatregelen neemt om de duivenoverlast in te perken, slaakt men in de Rollegemkerkstraat in Rollegem een zucht van verlichting. “Wij kaarten dat probleem al jaren aan”, klinkt het. Maar van de buurtbewoners mag het nog wat sneller gaan. “Die beesten planten zich twee keer per jaar voort.”

Pol Vanhaverbeke woont al twaalf jaar met zijn vrouw Mireille Maresceau in een van de appartementen in de Rollegemkerkstraat, niet ver van het oude schooltje. “Dat gebouw stond jarenlang te verloederen en er waren gaten in het dak. Dat was de ideale plaats voor duiven om zich te huisvesten”, vertelt hij.

Pol zegt dat na de afbraak van het schooltje de pret voor de duiven daar uit was. “Ze zochten andere plaatsen in de omgeving om er hun nest te maken. Een rij van zo’n negen huizen, beginnend aan ‘Den Bloembol’ aan de ene kant van de weg en de woningen aan de overkant, tot en met de appartementen in residentie ‘De Smidse’ heeft ondertussen al jaren last van uitwerpselen van duiven in de goten, op de vensterbanken en op de stoep, en van dode duiven in de afvoerbuizen. Het nieuwe gebouw van ‘Eigen Haard is Goud Waard’ staat er al van in 2017, dus de afbraak gebeurde daar nog voor. We kaartten het probleem toen al aan, bij de stad. De duiven moesten gevangen geweest zijn voor de afbraak van het gebouw begon.”

“We denken niet dat het gezonde duiven zijn – dat kan je zien aan de mest -, maar voortplanten lukt wel nog altijd, misschien incestueus. Ze dragen ook geen ring.”

Anticonceptiekorrels

De buurt is heel tevreden dat de stad Kortrijk een eerste stap zet door de duiven voederkorrels aan te bieden die anticonceptie bevatten. “Maar misschien kunnen ze die korrels niet alleen op Rollegemplaats maar ook in het begin van de Rollegemkerkstraat aanbieden. Hoe sneller dit probleem ophoudt, hoe liever!”

Soms komen er tot veertig duiven ’s avonds in dakgoten in de Rollegemkerkstraat slapen. “Als je weet dat ze zich jaarlijks twee keer voortplanten, moeten we niet vertellen dat die populatie jaar na jaar sterk aangroeit. Ze voederen doet hier niemand, want dan komen ze gegarandeerd terug. Duiven komen zitten waar ze plaats vinden, deze met een nest jongen komen naar hun nest. Dat het over enige tijd alvast al zal gedaan zijn met nesten maken, dat stemt ons heel gelukkig.”

Ammoniak en kadavers

Pol had door de jaren heen al heel wat problemen door de duiven. “Elk jaar moeten we onze regenwaterputten laten reinigen, want het water ruikt. Goten en afleiders zijn aangetast door de ammoniak van de uitwerpselen, en regelmatig moeten we een loodgieter betalen om kadavers van duiven uit de goten te halen. Gezond is dat allemaal niet. En in de zomertijd zijn er door al die uitwerpselen ook veel vliegen en muggen. Iemand in de buurt kampte zelfs met nesten onder de zonnepanelen. Dat is echt geen cadeau.”

Veel buren plaatsten duivenwering op de dakgoten, maar dan kruipen de duiven gewoon een beetje hoger op het dak. “Je kan toch niet heel je dak vol zetten daarmee? Ook ‘Eigen Haard is Goud Waard’ heeft iets gezet om de duiven af te schrikken, maar je ziet er soms zelfs duivenmest onder liggen.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.