Buurtbewoners protesteren tegen ‘vuile’ toestand Poortersloge in Brugge

De buurtbewoners hingen een spandoek aan de Poortersloge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Bewoners van de Academiestraat in Brugge hebben een spandoek aan de gevel van de Poortersloge gehangen. Daarmee hekelen ze de vuile staat van het gebouw, nochtans het epicentrum van de Triënnale.

Deze week hingen misnoegde bewoners van de Academiestraat het spandoek Help, ik ben in geen 25 jaar gewassen op aan de gevel van de Poortersloge. Initiatiefnemers zijn Lena Goeman, Lieven Van Eeghem en coiffeur Luc van La Coupe.

De Poortersloge kan volgens de buurtbewoners wel een poetsbeurt gebruiken.
De Poortersloge kan volgens de buurtbewoners wel een poetsbeurt gebruiken.© Davy Coghe

“De Poortersloge is het epicentrum van de Triënnale, maar de gevel van dit stadsgebouw ligt er vuil bij. Er hangen spinnenwebben aan de ramen, de vensters zijn smerig, er groeit zelfs mos onderaan de muur. Om maar te zwijgen van de vele sigarettenpeuken tegen de gevel. Het interieur is piekfijn ingericht als exporuimte, maar de gevel is absoluut geen reclame voor Brugges grote zomerevenement. De stad is al twee jaar eigenaar van dit gebouw, maar de buitenzijde werd in al die tijd nog niet gereinigd.”

Protest tegen URB EGG

Maar de vuile gevel is niet het enige dat voor wrevel zorgt. Ook tegen de komst van URB EGG, een pop-upcafé in de binnentuin van de Poortersloge, rees protest in de omgeving. Meer bepaald van de plaatselijke horeca. Twee horecazaken dienden tevergeefs bij de provincie een bezwaarschrift in, namelijk hotel Biskajer en bistro De Schilder.

“Wij hebben ons geschaard achter het bezwaar van de hoteleigenaar, die vreest voor de nachtrust van zijn gasten omwille van het URB EGG Café”, zegt Mieke D’Hondt, die al 35 jaar bistro De Schilder uitbaat. “Noem ons alstublieft niet verzuurd! De stad heeft ons nooit op voorhand verwittigd van de komst van dat café. We moesten het via de pers vernemen. We hebben enkel een brief gekregen met algemene info over de Triënnale. Toen ik de burgemeester hierover een e-mail stuurde, zei hij mij dat iemand van zijn stadsdiensten contact zou opnemen. Wij hebben niemand gehoord, behalve een ambtenaar van de groendienst, die niks wil doen aan de duiven in de bomen op het Jan Van Eyckplein. Die schijten nochtans ons terras vol.”

Dimitri en Bieke van Bistro De Schilder.
Dimitri en Bieke van Bistro De Schilder.© Davy Coghe

“De stad hanteert twee maten en twee gewichten”, vervolgt Miekes zoon Dimitri Vanhaecke. “Al jaren vragen wij tevergeefs om de vijf parkeerplaatsen op het Jan Van Eyckplein te schrappen, zodat dat pleintje veel aangenamer kan worden. Maar in één klap worden wel 17 parkeerplaatsen op het Biskajerplein geannuleerd. Bomen snoeien op het Jan Van Eyckplein is uitgesloten, voor het URB EGG Café worden twee bomen gekapt. Het doet mij denken aan het ongeldige penaltydoelpunt van Anderlecht zondag: een flater van de videoref, of is er meer aan de hand?”

Oefening in ontzuring

Voor burgemeester Renaat Landuyt is de Triënnale een oefening inontzuring: “Iedereen werd tijdig verwittigd. Er is zelfs zonder dat het echt nodig was een bouwaanvraagprocedure doorlopen. Uiteraard zijn er geen bomen zonder vergunning gekapt. De provincie heeft twee weken geleden de bezwaarschriften ongegrond verklaard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier