Buurtbewoners Onledemeersstraat in Beveren dienen massaal bezwaar in tegen bouwplannen

Het stukje natuur in de Onledemeersstraat zou moeten wijken voor twee appartementsgebouw en een koppelwoning. Maar daar gaan de buurtbewoners niet mee akkoord. (foto SM) © (foto SM)
Redactie KW

De bewoners van de Onledemeersstraat in Beveren zijn niet te spreken over de bouwplannen van projectontwikkelaar Immoro op het braakliggend stuk grond in hun wijk. Het stukje natuur moet immers verdwijnen voor twee appartementsblokken met een ondergrondse garage en een koppelwoning. Weg rust, weg privacy en weg buffer tegen de wateroverlast.

Het woonproject Onledemeerschen van ontwikkelaar Immoro zou bestaan uit twee appartementsgebouwen met een kroonlijsthoogte van 9,85 meter, die verbonden worden door een ondergrondse parkeergarage en plaats bieden aan 18 flats. Het ene gebouw komt vlak naast het fietspad, het andere aan de Onledebeek. Daarnaast komt er ook nog een koppelwoning op het stuk grond, dat eigendom is van de familie Omez.

“Toen we hier elf jaar geleden grond wilden kopen, hadden we ons goed geïnformeerd over de toekomstplannen van de omgeving”, doet Dimitri Vanhuyse uit de Onledemeersstraat zijn verhaal. “Op het braakliggend stuk grond zouden op termijn een viertal gezinswoningen komen, meer niet. Zo was het zelfs al aangevraagd. Maar plots zien we dat bord staan met de bekendmaking van de plannen en blijkt dat er iets heel anders zal komen.”

“Er was ook niemand die van iets wist. Uiteindelijk bleken er vier aangetekende brieven verstuurd te zijn geweest. Naar een van mijn buren en drie mensen uit de Wijnendalestraat. Want als je de grondplannen bekijkt, zijn dat de enige aanpalende woningen…”

Veiligheid?

“Let op, moesten er daar gewoon woningen neergezet worden, dan zou niemand daar een probleem van maken. Maar twee zo’n mastodonten… Die flatgebouwen passen hier totaal niet en dat stoot veel mensen tegen de borst. Het zal iedereens uitzicht versperren en heel wat buren zullen last hebben van inkijk.”

De in- en uitrit van de garage is vlak naast het fiets- en wandelpad, wat allesbehalve veilig is

“Bovendien was het stuk grond een soort buffer tegen wateroverlast en nu willen ze daar een ondergrondse parkeergarage steken. Waar moet het water dan naartoe? Er zouden maatregelen ondernomen worden, maar het blijft nog altijd een groot oppervlak dat gebetoneerd wordt. Daarnaast is de in- en uitrit van die garage net aan het fiets- en wandelpad. Echt veilig is dat niet. En dan is er nog al het extra verkeer dat erbij komt en door deze heel smalle straat zal moeten, met vlakbij ook nog twee lagere scholen. Dat zal gegarandeerd voor problemen zorgen.”

Misbruik verdichting

Enkele buurtbewoners hebben het gevoel dat de gewijzigde wetgeving in 2017 in verband met de verdichting – daardoor kunnen bestaande bouwplannen eenvoudig aangepast worden – als een blanco cheque gebruikt worden. “Het is net alsof ze op het speelveld in de wijk vlakbij Dosko Beveren ook plots appartementen zouden zetten. Toen wij hier indertijd twee volle bouwlagen met een plat dak wilden neerzetten, mocht dat niet. En nu kan blijkbaar alles.”

“Omdat we niet akkoord gaan met de plannen, hebben we met enkele buurtbewoners besloten om actie te ondernomen. Ik moet zeggen dat ik geschrokken ben door de respons van de Bevernaars. Veel mensen passeren hier vaak en trekken zich de ontwikkelingen hard aan. We hebben al zeker 50 bezwaren tegen het bouwproject en er volgen er nog, want veel mensen waren nog niet op de hoogte van de plannen. Beveren is een prachtig dorp en dat willen we zo houden. Hopelijk kunnen we op de steun van het stadsbestuur rekenen en weigeren ze dit project”, besluit Dimitri Vanhuyse, die benadrukt dat de buurt openstaat voor overleg. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier