Buurtbewoners ongerust over padelplannen in De Watertoren: “Gedaan met rust in de tuin”

(foto WK)
(foto WK)
Redactie KW

Buurtbewoners zijn ongerust over de padelplannen van de hockeyclub in sportpark De Watertoren. “Padel hoort niet thuis in een woonomgeving. ‘s Zomers rustig in de tuin zitten, zal er dan voor ons niet meer bij zijn”, vrezen ze. Het stadsbestuur wil eerst de resultaten van de geluidsstudie afwachten.

Koninklijke Hockeyclub Brugge wil in sportpark De Watertoren vier padelvelden realiseren. Gealarmeerd door de recente berichtgeving in de media, trekken buurtbewoners aan de alarmbel. “De padelvelden zouden ingeplant worden in de boomgaard naast de cafetaria van de club, direct aanpalend aan de tuin van omwonenden. Padel zorgt voor heel wat lawaaihinder, en dat 7/7 tot tien uur ‘s avonds. ‘s Zomers rustig in de tuin zitten, zal er dan voor ons niet meer bij zijn”, vrezen de omwonenden, die zich verenigden in een actiecomité.

Bij de hockeyclub klinkt het dat er een geluidsstudie loopt en alles in het werk zal worden gesteld om de impact voor de buurt tot een minimum te herleiden. “Dat er recent kritiek kwam op de padelsport, heeft alles te maken met de slechte inplanting en omkadering van padelterreinen in het verleden. We begrijpen de bezorgdheid van de buurtbewoners, maar in dit geval is er echt wel voldoende afstand tot de omwonenden. Uiteraard zijn wij als club niet blind voor deze problematiek, en gaan wij er alles aan doen om deze te vermijden”, zegt voorzitster Emmanuelle Bernolet.

Hogere parkeerdruk

De buurtbewoners vrezen ook bijkomende parkeerdruk. “Nu al is de parking van de hockeyclub te klein. De leden blokkeren soms letterlijk onze oprit. We hebben ook schrik dat met de komst van die padelvelden tevens het café-effect nog versterkt zal worden. Het is hier nu al een constant af- en aanrijden, en de cafetaria zal dan ‘s avonds nog langer open zijn”, klinkt het. Emmanuelle Bernolet wijst erop dat de stad een mobiliteitsstudie vroeg. “Dat zit mee in de aanvraag voor de omgevingsvergunning.”

Toch vrezen de buurtbewoners dat de hockeyclub enkel het nodige zal doen om de aanvraag goedgekeurd te krijgen. “En door de activiteit rond het sportpark en de nabijheid van het voetbalstadion, zitten we nu al aan onze limiet. Daarom hopen we dat de stad haar verantwoordelijkheid neemt, want padel hoort hier niet thuis. Padelvelden moeten ingeplant worden in een afgesloten sportcomplex zoals de Koude Keuken, en niet middenin een woonbuurt. Als buurt hebben we de club er overigens ook op gewezen dat padel niets met hockey te maken heeft.”

Schepen van Sport Franky Demon (CD&V) zegt niet op de feiten te willen vooruitlopen, maar sluit de komst van de padelvelden niet uit. “Ik begrijp de filosofie erachter wel: terwijl zoonlief hockeytraining heeft, kunnen mama en papa dan padel spelen op de club. Maar de aanvraag voor de omgevingsvergunning is nog lopende. Laat ons dus eerst de omgevingsambtenaar zijn werk doen en de resultaten van de geluidsstudie afwachten.”

Openbaar onderzoek

“Wat de bezwaren van de buurtbewoners betreft: daar is het openbaar onderzoek voor”, klinkt het. Schepen Demon zegt ook dat de stad nog met de hockeyclub in overleg wil gaan. “Wie weet, kan er nog een betere locatie gevonden worden. De laatste tijd worden we overspoeld wordt door padelaanvragen, die worden allemaal individueel bekeken.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.