Buurtbewoners niet opgezet met uitkijktoren op de Hoge Blekker

De toren komt te staan op 3,5 meter van de omheining van de woning van Julien en Monique Van Leuven - Dewaele. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het Koksijdse gemeentebestuur is apetrots op de geplande uitkijktoren op de Hoge Blekker, maar de buurtbewoners die de toren bijna letterlijk in hun achtertuin krijgen, zijn er minder gelukkig mee. Daarom dienden ze een bezwaarschrift in.

Landschapsbeleving, dat was de bedoeling van het project Horizon 2025 waarvoor Koksijde samenwerkte met de Provincie en Westtoer: een belevingsplatform realiseren met een uniek uitzicht.

De Amsterdamse ontwerper, NEXT Architects BV, kwam als winnaar van de architectuurwedstrijd uit de bus en bedacht deze 21 meter hoge toren die als een opwaartse spiraal uittorent boven de Blekker. De zandtinten van de houten constructie vergrijzen en matchen mettertijd met het landschap. Het totale kostenplaatje is intussen opgelopen tot 584.000 euro (waarvan 225.000 euro subsidies) en de plaatsing loopt vertraging op.

Bezwaar ingediend

Lucien en Monique Van Leuven – Dewaele zijn echter niet te spreken over de uitkijktoren: “Eind november 2018 werden wij en onze buren uitgenodigd voor een toelichtingsavond. Toen bleek alles al in kannen en kruiken, en wij vroegen ons af waarom wij helemaal niks in de pap te brokken hadden. Het was gewoon nog wachten op de omgevingsvergunning. Maar de procedure liep vertraging op en dus ook de start van de werken. Wij hebben inderdaad bezwaar ingediend. Een uitkijktoren is hier niet nodig en een te dure investering. Je hebt hier op dit hoogste punt van 33 meter al een schitterend uitzicht over de omgeving. Het wordt nog beter als ze de verwaarloosde omgeving rond de panoramische oriëntatietafels netjes maken. De uitkijktoren is een visueel storend element, schendt onze privacy en verstoort onze rust, want hij komt te staan op 3,5 meter van onze omheining. Dan spreken we nog niet over het gehuil van de wind tussen de houten latjes, van de overlast die de toeloop van bezoekers met zich zal meebrengen: lawaai, meer verkeer, zwerfvuil… Een houten constructie impliceert brandgevaar. Denk maar aan de toren van Tielt-Winge die twee keer in brand is gestoken. We wonen nu in een charmante koppelvilla, maar die zal enorm in waarde dalen door dit project.”

Een uitkijktoren is een visueel storend element, schendt onze privacy en verstoort de rust

Ook oppositiepartij Koksijde Vooruit deelt het standpunt van deze bewoners: “De uitkijktoren is voor ons geen prioriteit en we zouden het budget nuttiger investeren”, aldus raadslid Elwin Van Herck. “Het ontbreekt hier opnieuw aan burgerparticipatie: wie is vragende partij en hoe kan je op deze unilaterale manier van beslissen een draagvlak creëren. Enkel met een breed draagvlak is succes verzekerd.”

Meerwaarde voor de gemeente

Schepen Dirk Dawyndt volgde de infovergadering op. “We zijn intussen twee jaar bezig met dit dossier. Het initiatief wordt gedragen door een groot deel van de bevolking en we krijgen hiervoor zo’n 50% subsidie van de provincie. Het standpunt van het schepencollege is duidelijk: deze toren is een meerwaarde voor onze gemeente. Er zijn twee bezwaarschriften ingediend. Toch moeten die mensen niet zo bang zijn voor hun privacy, want uit veiligheidsoverwegingen komt er op het platform van de toren een reling op borsthoogte waardoor de bezoekers bijna onmogelijk over de balustrade naar beneden binnen kunnen kijken in hun woning”, klinkt het.

“We moeten ook rekening houden met de strenge eisen van het Agentschap Natuur en Bos en moesten al een schadevergoeding betalen omdat er 6 m2 duinstruweel verdwijnt. We garanderen ook dat de oriëntatietafels en de omgeving netjes zullen worden opgekuist.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier