Buurtbewoners naar Raad van State tegen windmolens: “Kleine man is weer het slachtoffer”

"De gemeentebesturen gaven negatief advies, de provincie gaf geen vergunning maar Joke Schauvlieghe nu wel", klinkt het bij de buurtbewoners. "Die windmolens komen bijna letterlijk onze achtertuin." © SLW
Axel Vandenheede

Als het van minister Joke Schauvliege afhangt, mag W-Kracht twee windturbines bouwen langs de A19 in Menen, net op de grens met Wevelgem. Zij heeft namelijk in beroep een milieuvergunning uitgereikt. “Ons beroep tegen de bouwvergunning loopt”, stelt het actiecomité. “Zeker is dat we die windmolens hier niet willen: het zou hier niet langer leefbaar zijn.”

Projectontwikkelaar W-Kracht uit Loppem wil al langer enkele windturbines bouwen op het grensgebied Menen-Wevelgem, pal langs de snelweg A19. “In 2015 werd een eerste keer een aanvraag ingediend bij de provincie”, leggen Ann Vanlauwe en Didier De Geest namens het actiecomité uit. “Maar W-Kracht trok na verloop van tijd die aanvraag in omdat er te veel tegenkanting was.”

Vorig jaar startte het bedrijf uit Loppem opnieuw een procedure op, in hetzelfde gebied. Op gemeentelijk vlak werd er opnieuw negatief advies gegeven voor de bouwvergunning, maar de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar kende toch deze vergunning toe. “Dat beroep loopt intussen. Volgende maand zullen we weten waar we staan. Wat betreft de milieuvergunning, dat is een ander verhaal.”

Raad van State?

“Zowel de gemeente Wevelgem als stad Menen gaf een ongunstig advies aan de deputatie, die beslist over de milieuvergunning”, leggen Ann en Didier uit. “De deputatie volgde hen daar trouwens in. Maar recent kregen we te horen dat W-Kracht tegen die beslissing in beroep is gegaan bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Die heeft tegen alle logica in beslist om wél een milieuvergunning toe te kennen.”

“Als die twee windmolens er komen, dan staat niets nog de komst van een derde in de weg”

Het actiecomité kan nu enkel nog naar de Raad van State trekken. Iets wat het overweegt. “Als de bouwvergunning in beroep wordt uitgereikt, kunnen we daarvoor eveneens naar de Raad van State gaan. Wellicht wachten we het nieuws over de bouwvergunning af en zullen we dan een beslissing nemen.”

Buurtbewoners naar Raad van State tegen windmolens:
© RMG

Voor de leden van het actiecomité, die als het ware een van de windmolens in hun achtertuin dreigen te krijgen, is het onbegrijpelijk dat er überhaupt een aanvraag voor windmolens kan worden ingediend in het gebied waar ze wonen. “Dat van die achtertuin kan je voor enkelen van ons gewoon letterlijk nemen. Eén persoon woont tussen twee zones waarop een windturbine kan komen en de afstand tussen zijn huis en die zones is nog geen 200 meter… We wonen in een mooi groen gebied waar het zalig is om te wandelen en te fietsen, waar klein wild te zien is, waar er heel veel vogels leven. Dat zal allemaal verloren gaan als die windmolens er komen”, aldus Ann.

IJsvorming

“En wat gezegd van de hinder voor de omwonenden?” pikt Didier in. “De mensen die in de Paddestraat wonen, zullen ontzettend veel last hebben van slagschaduw. Er zal ook geluidshinder zijn. Wat met de veiligheid als het tijdens de winter ijzelt en er brokken ijs van de wieken kunnen vallen? We voelen ons in de steek gelaten. Akkoord, hier staat slechts een 20-tal huizen, maar dat wil niet zeggen dat wij vergeten moeten worden. Trouwens: er zijn andere gebieden waar niemand woont, maar waar toch geen windturbines kunnen komen. Ik denk aan de industriezone in Menen langs diezelfde A19.”

Ann Vanlauwe en Didier De Geest hopen dat de gemeente Wevelgem of stad Menen nog iets kan forceren. Of de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. “Je mag niet vergeten dat die geplande windturbines meer dan driemaal zo groot zijn als de Sint-Hilariuskerk in Wevelgem. Ook te onthouden is dat er nu een aanvraag loopt voor de bouw van twee windturbines. Voordien waren er drie gepland. Als die twee er komen, zal niets nog de bouw van een derde windmolen in de weg staan.”

Duidelijkheid

De buurtbewoners vrezen dat het hek dan helemaal van de dam zal zijn: de mogelijkheid bestaat dat het gebied op de grens Menen-Wevelgem langs de A19, nu nog landbouwgebied, op termijn tot industriezone wordt omgevormd. “In die optiek willen we ook duidelijkheid van de overheid, dan kunnen we zelf onze conclusies trekken. Al hebben velen van ons al hun conclusies getrokken: de kleine man is opnieuw het slachtoffer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier