Buurtbewoners én Vlaams Belang verzetten zich opnieuw tegen Harelbeeks gebedshuis

In deze statige villa moet het gebedshuis van vzw Bader komen. © LOO
Olaf Verhaeghe

Al voor de derde keer diende de Harelbeekse moslimgemeenschap Bader een vergunningsaanvraag om een villa om te bouwen tot gebedshuis. Net als de voorbije twee keer, gaan tientallen onwonenden in beroep tegen de vergunning die het stadsbestuur toekende. Vlaams Belang neemt zich zelfs voor op straat te komen tegen de komst van het gebedshuis.

Vzw Bader, de vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap in Harelbeke, wil graag een villa langs de Kortrijksesteenweg ombouwen tot ontmoetingsplaats en gebedsruimte. De vzw diende daarvoor begin november een derde vergunningsaanvraag in.

Het Harelbeekse stadsbestuur keurde deze nieuwe aanvraag voor de functiewijziging van het handelspand tot gebedsruimte goed. In de villa – op een perceel van ruim 4.700 euro – zouden ook kantoren moeten komen.

Een 80-tal buurtbewoners tekenden beroep aan bij de provincie West-Vlaanderen tegen de beslissing van het stadsbestuur. Zij worden op 23 april gehoord. “Wij gaan met versterkte inzet het dossier van de Harelbeekse moskee opvolgen en bekampen”, stelt provincieraadslid voor Vlaams Belang Wouter Vermeersch. Ook in de gemeenteraad van Harelbeke zet de Vlaams Belang-fractie in op het dossier.

Wouter Vermeersch toonde zich eerder in Kortrijk al een felle tegenstander van de moskee daar.
Wouter Vermeersch toonde zich eerder in Kortrijk al een felle tegenstander van de moskee daar.© OV

“Wij steunen de buurtbewoners in hun verzet”, aldus nog Wouter Vermeersch. “De aanvraag bevat te veel onduidelijkheden: wij willen het erfgoed beschermen en deze villa vrijwaren. We sluiten acties op straat in de toekomst dan ook zeker niet uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier