Buurtbewoners en erfgoedliefhebbers willen sloop van pand uit 1900 voorkomen in Gistel

Lennert, Filip, Dirk en Marc zien de sloop van het unieke pand op de achtergrond niet zitten.© JRO
Lennert, Filip, Dirk en Marc zien de sloop van het unieke pand op de achtergrond niet zitten.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Buurtbewoners en erfgoedliefhebbers willen de sloop van een pand uit het begin van de 20ste eeuw tegengaan, nu er een aanvraag tot sloop werd ingediend bij het stadsbestuur. “Het gaat hier niet alleen over het verlies van de erfgoedwaarde, maar ook over de leefbaarheid van de buurt”, klinkt het.

Buurtbewoners en erfgoedliefhebbers zijn het niet eens met de plannen van een bouwfirma om een woning, opgetrokken omstreeks 1900 naar de plannen van architect Antoine Dujardin in de Stationsstraat 65, plat te gooien om er twee appartementsblokken met in totaal zeventien appartementen en een handelspand neer te poten.

“Villa Maritza langs de Oostendse zeedijk is een van de typische werken van Antoine Dujardin”, vertelt Marc Vansevenant. “Dujardins gevels zijn in een zeer persoonlijke en herkenbare stijl gebouwd, net als het pand in de Stationsstraat.”

Marc vormt samen met Dirk Plaetevoet en Filip Debaillie en nog enkele andere erfgoedliefhebbers een front tegen de sloop van het pand. Het drietal is lid van de Erfgoedcel van Gistel. “ Het pand vormt een geheel met de andere panden vanaf de oude Rijkswachtkazerne ”, legt Filip uit. “Daarnaast werd een groot aantal van de realisaties van Dujardin opgenomen op de lijst van beschermde monumenten in Oostende. Waarom zou dat met dit gebouw niet kunnen?”

Minder privacy

Lennert Tyberghein (35) woont vlak naast het veelbesproken pand. “Men wil het gebouw volledig afgooien en de nieuwe appartementsgebouwen volledig onderkelderen”, vertelt Lennert, die naar eigen zeggen ook de mening van andere buurtbewoners vertolkt. “Het gaat hier niet alleen over het verlies van de erfgoedwaarde, maar ook over de leefbaarheid van de buurt. Zeventien appartementen en een handelspand zal er mee voor zorgen dat we een deel van onze privacy verliezen. Bovendien verliest de Callaertswalledreef voor een deel haar groene karakter door het rooien van alle beplanting en bomen.”

Ook rond mobiliteit worden extra problemen verwacht. “Er zijn hier al twee scholen en er komt ook nog een instelling voor bijzondere jeugdzorg”, weet Marc. “Er is hier sowieso al vrij veel verkeer. Met nog eens zeventien appartementen, zal ook dat er niet op beteren.”

“Ik kan momenteel geen uitspraken doen over dossiers die nog in onderzoek zijn”, reageert burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD). “Wat ik in deze wel reeds weet, is dat het gebouw in zeer slechte staat is en dat er tot op heden geen enkele partij in geslaagd is om een dossier in te dienen voor het behoud omwille van de kosten . Het staat iedereen vrij om een pand te kopen, zijn eigen rekening te maken en een dossier in te dienen voor nieuwbouw of renovatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier