Buurtbewoner betreurt bomenkap voor nieuwe villawijk op Marquette: “De waarde van deze bomen wordt immens onderschat”

Jurgen Debo bij de gevelde bomen op de site-Marquette. Daar moet straks een nieuwe villawijk oprijzen. (foto OV)
Olaf Verhaeghe

Het bosje rond het leegstaande hotel en restaurant Marquette op de Rodenburgwijk in Marke is een stuk kleiner geworden. Tot onvrede van buurtbewoner Jurgen Debo. “De stad laat hier prachtige bomen van zo’n 50 jaar oud kappen om straks dan weer triestige twijgjes te planten die deze exemplaren nooit zullen kunnen vervangen”, zucht hij. Schepen Wout Maddens benadrukt dat de projectontwikkelaar zich aan de voorwaarden uit de vergunning houdt.

“Kijk hier, minstens een meter diameter. Hier stond tot vorige week een pracht van een boom. En nu? Verwoest, kaal, opgeofferd voor villabouw.” Het zit Jurgen Debo uit Marke hoog. Hij woont op een boogscheut van de Marquette, het voormalige hotel en restaurant dat tien jaar geleden definitief de deuren sloot. De site, goed voor ruim 16.000 vierkante meter, wordt op dit moment verkaveld en moet straks plaats bieden aan 18 nieuwe woningen, vooral vrijstaande villa’s op ruime percelen.

In maart van dit jaar werd, na twee eerdere mislukte pogingen en vernietigingen door de deputatie van de provincie, de vergunningsaanvraag van Vlasimmo dan toch goedgekeurd door het Kortrijkse stadsbestuur. Het originele verkavelingsplan werd dit keer enigszins aangepast om tegemoet te komen aan de verkeerszorgen van enkele buurtbewoners.

Uitgraven

Sinds kort zijn de werken op en rond de Marquette gestart, onder meer met het vellen van het stukje bos. En net daar ligt voor Jurgen het probleem. “Er is altijd gezegd dat het merendeel van de bomen, waaronder een unieke naaldboom, zou blijven. De rest zou ofwel moeten worden verplant of wordt straks opnieuw aangeplant. Maar als ik hier komen kijken, zie ik eigenlijk gewoon leegte. Er is amper iets blijven staan”, zucht hij.

Alle partijen die bij de werken zijn betrokken houden zich zorgvuldig aan de vergunning – Wout Maddens, schepen van Bouw en Wonen

“De waarde van de bomen die er stonden, wordt onderschat. Immens onderschat. De stad laat hier prachtige bomen van zo’n 50 jaar oud kappen om dan straks opnieuw triestige twijgjes aan te planten. Twijgjes die deze bomen nooit zullen kunnen vervangen. Een twijgje is geen boom met volle bladeren die de lucht zuivert, die het fijn stof wegneemt en die bijdraagt tot een mooie stad.”

Voor Jurgen moesten de bomen niet per se op de Marquette-site blijven. “Liefst wel natuurlijk, maar als ze moeten wijken, dan kunnen ze toch worden uitgegraven en verplaatst om elders verder te leven”, vraagt hij zich luidop af. “Ik denk bijvoorbeeld aan het AZ Groeninge, waar ook de jonge aangeplante boompjes ofwel amper groeien ofwel al kapot zijn. Er waren andere oplossingen mogelijk. Absoluut.”

Binnen afspraken

In de goedgekeurde omgevingsvergunning staat dat een groot deel van de bomen behouden moest blijven. Zo werd heel concreet bepaald welke bomen gerooid konden werden, welke straks moeten worden verplant en aan welke niet mocht worden geraakt. “We hebben die afweging heel zorgvuldig gemaakt en traden ook meermaals in overleg met de buurtbewoners over het verkavelingsplan”, zo geeft schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester).

“De projectontwikkelaar en alle partijen die bij de werken zijn betrokken, houden zich absoluut aan die vergunning. Dat blijkt ook uit de nodige werfbezoeken van onze stadsdiensten. De bomen die behouden blijven, zijn duidelijk aangeduid. Het verplanten zelf doen we uiteraard pas als de bomen in winterslaap gaan.”

Op de nieuwe verkaveling wordt bij de afwerking ook een openbare groenruimte voorzien met een buffer- en infiltratiebekken en aan de inrit via het Cannaerthof komt eveneens het nodige groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier