https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Buurtbar eindelijk uit de koelkast

Bieke Cobbaert

OC Cirkant heeft twee nieuwe projecten rond sociale dienstverlening gelanceerd. “Met het Aanzet-lokaal willen we onze expertise delen. De Buurtbar is dan weer een plek waarop mensen hun buren weer leren kennen bij een potje koffie.”

Met het AanZet-loket wil OC Cirkant zijn expertise op vlak van ondersteuning van mensen met een beperking delen. Emma en Shana, beide maatschappelijk werkers bij Cirkant, bieden onafhankelijk advies en informatie aan mensen met een beperking of hun netwerk. Dat doen ze elke dinsdag in Jonkhove en maandelijks in het gemeentehuis van Zedelgem.

Onafhankelijk advies

“Zo willen we hen ondersteunen en helpen om zelf aan zet te blijven, maar ook om door het kluwen van informatie en administratie de juiste keuze te maken voor de zorg die het beste bij hen past. Het gaat hier om onafhankelijk advies. Er wordt dus ook doorverwezen naar andere organisaties en zorgpartners en niet enkel binnen de rangen van Cirkant op zoek gegaan naar een oplossing”, leggen Emma en Shana het concept uit.

“We kijken er naar uit om eindelijk aan de slag te gaan. In 2020 heeft corona roet in het eten gegooid, maar nu willen we daadwerkelijk live mensen ondersteunen in hun zoektocht. We merken dat er een grote nood is aan duidelijkheid voor mensen met een beperking, en dat is niet altijd makkelijk te vinden. Wij kennen de regelgeving, administratie en het aanbod van diverse organisaties. Waarom zouden we die kennis dan ook niet delen met mensen die er moeilijker door geraken?”

Buurtvervlechting

De Buurtbar by Cirkant trok er dinsdag 7 september ook voor het eerst op uit. Na de opening, vond je de Buurtbar in de namiddag voor het eerst terug op de wijk Kouter in Aartrijke. “De insteek van de Buurtbar is tweeledig. Enerzijds willen we aan buurtvervlechting doen, anderzijds krijgen onze bewoners ook de kans om hun steentje bij te dragen tot de maatschappij en om hun talenten in te zetten”, licht Audry Sanders het project toe.

“Tweewekelijks op dinsdagnamiddag kun je ons met onze caravan in diverse wijken vinden. We willen dat mensen hun buren weer leren kennen en dat doen we door een potje koffie aan te bieden en er een gezellige namiddag van te maken. Het plan was om dit telkens van april tot oktober te doen, maar we zijn toch blij dat we toch nog september en een stukje van oktober kunnen meepikken. We duimen wel voor mooi weer, zoals vandaag, want anders rijdt de Buurtbar niet uit.”

Verschil maken

“We zijn heel tevreden dat beide projecten, die in de koelkast raakten door de coronapandemie, eindelijk van start kunnen gaan” aldus Ria Vanhoorne, algemeen directeur van OC Cirkant. “Ook de sponsors, vrijwilligers en sympathisanten zien het graag gebeuren. We hebben geluk dat zoveel mensen en organisaties, zo ook het gemeentebestuur van Zedelgem, gelooft in deze projecten. Nu we er eindelijk aan de slag mee kunnen, kunnen we ook daadwerkelijk een verschil maken. En daar doen we het uiteindelijk toch voor.”

Wil je weten waarvoor je bij AanZet terecht kunt of hoe je een afspraak maakt? Of wil je weten waar en wanneer je de Buurtbar kunt vinden? Surf dan naar www.occirkant.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.