Buurt vreest voor geurhinder door uitbreidingsplannen Desotec in Rumbeke

Dirk Van Hecke is de spreekbuis voor de ruime regio: “Ik raad iedereen aan om overlast telkens te melden.” (foto SB)© Stefaan Beel
Dirk Van Hecke is de spreekbuis voor de ruime regio: “Ik raad iedereen aan om overlast telkens te melden.” (foto SB)© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De buurtbewoners van de kanaalzone in Rumbeke zijn ongerust. De laatste maanden groeit het aantal meldingen van geuroverlast. Komt daar nog eens bovenop dat een van de bedrijven uitbreidingsplannen heeft. Het sein voor Leefbaar Rumbeke Oekene om opnieuw aan de alarmbel te trekken. “We hebben niets tegen de bedrijven, zolang ze rekening houden met ons”, vertelt voortrekker Dirk Van Hecke.

Leefbaar Rumbeke Oekene werd zo’n tien jaar geleden opgericht na aanhoudende geuroverlast in de kanaalzone, komende van verschillende bedrijven. “We verdedigden toen de belangen van de buurtbewoners en gingen succesvol in gesprek met stad én met de bedrijven. Met als gevolg dat heel wat bedrijven zwaar geïnvesteerd hebben en de overlast voor de buurt beperkt bleef.”

Lange tijd bleef dat zo. “Als het al eens stonk, dan was het uitzonderlijk, vaak door een of andere manipulatie bij de bedrijven. Er kan altijd iets gebeuren of misgaan, maar in de meeste gevallen werden we op de hoogte gebracht en kon iedereen worden gerustgesteld”, gaat Dirk verder.

Chemische geur

Sinds begin 2020 is het aantal meldingen van geuroverlast opvallend gestegen. “Toeval of niet, maar op dat moment nam zuiveringsbedrijf Desotec een vierde ovengroep in gebruik. Het gaat telkens om een chemische geur. We zijn hierover al uitgebreid in gesprek gegaan met het bedrijf, waar we altijd met onze zorgen terechtkunnen, net zoals er nog steeds contact is met andere bedrijven. Het probleem is dat de geur er op een bepaald moment wel is en even later weer niet, alles hangt af van de wind. De meldingen komen uit de ruime regio en ik probeer die zoveel mogelijk te bundelen.”

Ondertussen heeft Desotec plannen om een vijfde ovengroep in gebruik te nemen, waarbij ze gebruik maken van nieuwe recyclagetechnologie. Hilde Crevits, Vlaams minister voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw gaf daarvoor zelfs al een ecologiesteun van 1 miljoen euro. “Dat kwam voor ons aan als een slag in het gezicht, want die subsidie doet uitschijnen dat alles al in kannen en kruiken is. We hebben daarop contact opgenomen met de burgemeester die ons kon geruststellen dat er nog geen toelating is en dat die subsidie daar los van staat.”

“In ideale omstandigheden is er geen overlast, maar hoe vaak is dat het geval?”

“We zijn ongerust omdat die ovengroep gebruik maakt van een nieuwe manier van werken, uniek in de wereld. Men garandeert ons dat er geen hinder zal zijn, maar dat werd ook gezegd van de vorige plannen waarop dit dossier gebaseerd is. Officiële testen zijn er amper geweest, zowel wat geur als fijnstof betreft. Volgens de aanvraag is de overlast verwaarloosbaar, in ideale omstandigheden. Al is de vraag: hoe vaak is de situatie ideaal? We hebben niets tegen het bedrijf, maar we moeten wel zekerheid hebben dat ze de nodige inspanningen doen om overlast te beperken.”

“Bezwaarschriften kunnen tot en met 26 mei worden ingediend. We roepen de mensen dan ook op om verzet aan te tekenen en ons ook op de hoogte te brengen. Ook als er geuroverlast is, moet de politie worden verwittigd. Hoe meer objectieve parameters, hoe beter!”, besluit Dirk.

Overlast melden

Burgemeester Kris Declercq begrijpt de bezorgdheid bij de Rumbekenaars. “Wat de geuroverlast betreft onderzoekt de milieu-inspectie momenteel waar en door wie er geurhinder is. Wat de plannen van Desotec betreft zitten we momenteel nog in het openbaar onderzoek. Voor het advies zullen we alle bezwaren mee in rekening nemen. Ook de provincie zal rekening moeten houden met de bezwaren die binnenkomen. Sowieso kunnen we niet genoeg benadrukken dat het van het grootste belang is om overlast te blijven melden. Zo kunnen er ook voldoende dossiers worden verzameld om tot verdere actie over te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier