https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Buurt protesteert tegen uitbreidingsplannen Sadef: “Geluidshinder is enorm”

De buurtbewoners protesteerden woensdag aan de weide waar Sadef wil uitbreiden.© foto JT
De buurtbewoners protesteerden woensdag aan de weide waar Sadef wil uitbreiden.© foto JT
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De uitbreidingsplannen van metaalverwerkend bedrijf Sadef vallen niet in goede aarde bij de buurt die in de Gudrunstraat, Stationsstraat en Bergdal wonen. Zij klagen de bijkomende in- en uitritten, de veiligheid van de fietsers en de geluidsoverlast aan.

De uitbreiding van Sadef staat beschreven in een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan. Zo willen ze in de Stationsstraat een nieuw logistiek centrum uitbouwen met daarbij een nieuwe laad- en loszone voor vrachtwagens. Dat betekent ook een aantal extra in- en uitritten. Sadef zou dit graag realiseren op de plaats waar nu een oude hoeve en een grote weide liggen.

Zwarte vlaggen

Die site is echter gelegen tegen de tuinen van de bewoners van de Gudrunstraat. Zowel de bewoners van die straat als omwonenden uit onder andere de Stationsstraat en het Bergdal zien de uitbreiding van het bedrijf niet zitten. De laatste weken hangen er heel wat zwarte vlaggen uit in de buurt en werd er een buurtcomité opgericht.

“Het openbaar onderzoek voor de wijzigingsbestemming van de hoeve en de weiden loopt nog tot 16 juli. We hopen nog zoveel mogelijk bezwaarschriften te verzamelen”, aldus Anton Van Derbeken, die samen met Patrick Vandenweghe, Brecht Demeulenaere en Philiep Verschaeve een buurtcomité oprichtte.

Wat de bewoners het meeste zorgen baart, is de leefbaarheid in de buurt. “Het bedrijf veroorzaakt heel wat geluidshinder. Sommige mensen zijn daardoor al verhuisd. Anderen hebben ervoor gekozen om hun slaapkamer te verplaatsen. De geluidshinder is erg groot, zowel ’s morgens vroeg als in het weekend.”

Grote vogelkooi

Het bedrijf zou dat willen oplossen door een grote metalen wand te plaatsen langs de Stationsstraat en de Gudrunstraat. De bewoners zijn hier echter niet voor te vinden. “We zullen in een grote vogelkooi leven”, geeft Patrick Vandenweghe mee. “Voor ons is een verdere uitbreiding binnen de bebouwde kom onaanvaardbaar. We hebben niets tegen het bedrijf, want de voorbije 30 jaar heeft Sadef alle kansen gekregen. Maar nu hebben we het gevoel dat de draagkracht die deze wijk aankan, overschreden is. Een nieuwe uitbreiding is onaanvaardbaar en is eigenlijk een pure verkrachting van ons dorp.”

Op de gemeenteraad van dinsdagavond werd een voorwaardelijk gunstig advies gegeven voor de uitbreidingsplannen. Toch heeft de gemeente 15 voorwaarden voorgesteld om de mogelijke hinder zo veel mogelijk te beperken. Eén daarvan is dat de poorten van de productiehallen automatisch terug sluiten. Ook de snelheid van het uitrijdende verkeer zou beperkt worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.